Istraživanje
0

Entitetski premijeri trebaju govoriti strane jezike

Sarajevo-x.com
Najveći procenat stanovnika RS-a smatra da je veoma važno da premijer tog entiteta govori barem jedan strani jezik, dok 25 posto misli da to "uglavnom nije važno". U Federaciji 76,5 posto smatra da premijer treba govoriti najmanje jedan strani jezik, a 15,1 posto ispitanika smatra da to "jeste važno, ali ne u tolikoj mjeri".
Rezultati su to istraživanja agencije "Prime Communications" koja je pitala građane Bosne i Hercegovine koje su to karakteristike koje bi trebali imati budući premijeri vlada entiteta u kojima žive.

Istim istraživanjem je utvrđeno da oko polovine stanovnika RS-a (49,8) smatra da njihov premijer treba biti mlađi od 45 godina, a isto toliko njih misli da to nije važno.

U Federaciji 77,4 posto ispitanika su za premijera koji je mlađi od 45 godina, a 21,7 posto ne smatra to nečim važnim.

Ukupno je ispitano 400 ispitanika iz Republike Srpske i 600 ispitanika iz Federacije BiH tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opća populacija BiH, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška +-4 posto). Istraživanje je realizovano od 15. do 23. juna.