{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najpopularnije stranke uoči izbora su SDP, SNSD i SDA

S
19.5.2010. u 18:15
0
53
Najpopularnije stranke uoči izbora su SDP, SNSD i SDA
0
Najpopularnije stranke uoči  izbora su SDP, SNSD i SDA
Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI) je od 8. do 18. aprila 2010. sproveo istraživanje među građanima Bosne i Hercegovine (BiH). Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1.500 ispitanika sa standardnom greškom od 2,5 posto.
Istraživanjem je pokriven širok spektar tema, od toga u kojem pravcu ide BiH, preko euro-atlanskih integracija, do najsposobnijih političkih partija u tretiranju određenih reformi.

Rezultati istraživanja pokazuju da građani vjeruju kako Bosna i Hercegovina ne ide u pravom smjeru. Čak 82 posto ispitanika izjavilo je da se stvari u BiH kreću u krivom smjeru, dok samo 13 posto osoba smatra da je ipak zacrtana putanja ona prava.

Postotak onih koji smatraju da BiH ide u pravom smjeru znatno je viši u Republici Srpskoj (18 posto), i Brčko disrtriktu (34 posto).

Život bolji tek jednom od deset građana


U posljednje četri godine samo se jednom od deset građana BiH poboljšao životni standard. Više od polovine građana smatra da se njihov život pogoršao, a jedna trećina smatra da je njihov život ostao isti.

Očekivanja za 2011. godinu su prilično podijeljena. Trećina građana (30 posto) smatra kako će im život postati bolji, druga trećina (31 posto) smatra da će kvalitet života ostati isti, dok tek nešto više od trećine (37 posto) smatra da će život ipak postati lošiji.

Među optimistima nešto više je građana mlađih od 30 godina, studenata, te onih koji se trenutno izjašnjavaju kao sigurni glasači na narednim izborima.

Finansijska situacija se pogoršava


Polovini građana BiH (46 posto) finansijska situacija se pogoršala u posljednjoj godini. Samo jednom od 10 građana finansijski uslovi su se poboljšali, a među njima je nešto više građana iz regija Bihać, sjever RS-a i Distrikta Brčko.

Nezaposlenost, korupcija, kriminal....

Za dvije trećine građana BiH (66 posto) glavni problem u BiH je nezaposlenost. To je ujedno i prvi problem kojeg navodi više od trećine građana BiH. Među glavnim problemima su korupcija (32 posto) i kriminal (26 posto) , a zatim ekonomski problemi (18 posto), visina i isplata zarađenog (12 posto), te socijalna pitanja (10 posto).


Radom Vlade zadovoljniji u RS-u nego u FBiH


Među top pet najvažnijih zadataka koje Vlada treba riješiti na prvom mjestu je smanjenje nezaposlenosti (79 posto), a zatim smanjenje korupcije i kriminala (71 posto), te podizanje životnog standarda građana (55 posto), poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite (40 posto), te ulazak u EU (36 posto)

Građani su najzadovoljniji radom Vlade koji se odnosi na zaštitu vlastite etničke grupe (27 posto), razvoj turizma (25 posto), te povratak izbjeglica i raseljenih osoba (24 posto).

Građani u RS-u i potencijalni birači SNDS-a nešto su zadovoljniji radom Vlade na priključenju BiH EU, pokazalo je istraživanje.

Građani žele glasati za SDP, SNSD i SDA

Među ispitanicima koji izjavljuju kako namjeravaju izaći na naredne parlamentarne izbore najviše ispitanika je istaklo kako bi se glasalo za SDP (33 posto), zatim za SDA (19 posto), a zatim za HDZ BiH (8 posto).

Na razini cijele Republike Srpske 40 posto građana glasalo bi za SNSD, a slijede SDS (19 posto), te PDP (9 posto).

Predizbornim obećanjima vjeruje jedan od deset građana


Pri ponovnom glasanju ispitanici koji su se izjasnili da će izaći na izbore ponovo bi izabrali SDP (22 posto), SNSD (18 posto) u SDA (11 posto).

Promjena početnog izbora bila bi uvjetovana boljim životnim uvjetima i zaposlenjem, boljim i drugačijim programom stranke, te ukoliko stranka ne bi ispunila svoja obećanja i program pravog izbora, ili ukoliko bi neka druga stranka imala bolji izborni program.

Kao glavni razlog zašto uopšte glasaju polovina ispitanika navodi da je riječ o izbornom programu političke stranke. Jedan od deset građana BiH vjeruje predizbornim obećanjima i iz tog razloga glasa.

Najbliže opcije SDP, SNSD i SDA

Kada bi izbori bili narednog vikenda, prema istraživanju, izašlo bi osam od deset građana.

Jedan od pet građana BiH (20 posto) smatra da SDP zastupa njima najbližu političku opciju, a među njima je nešto više osoba u dobi od 45-59 godina, osoba koje imaju više prihode, i to Bošnjaka građana FBiH.

Na drugom mjestu je SNSD koji su politički najbliži 15 posto građana. Na trećem mjestu je SDA koja je najbliža 12 posto građana, a među njima je najviše nezaposlenih, osoba nižeg obrazovanja i prihoda, Bošnjaka, građana FBiH.

- U ukupnoj populaciji 17 posto građana bi glasalo za SDP, 15 posto za SNSD, a 11 posto za SDA.

Potencijalni glasači SDP-a kao glavne razloge svoga izbora navode da stranka ima najbolje kandidate na svojim listama, te da promiče interese svih građana.

Potencijalni glasači SNSD-a kao razloge navode da stranka potiče nacionalne interese naroda kojem pripadaju, dok potencijalni glasači SDA tvrde da je ta stranka njihov izbor jer uvijek glasaju samo za nju.

U RS protiv pristupanja NATO-u i integracije u EU


Devet od deset građana podržava ulazak BiH u EU. Nešto manje građana iz RS-a (78 posto) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (94 posto).

Dvije trećine (68 posto) građana podržava pristupanje BiH NATO-u. Značajno manje građana iz RS-a (30 posto) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (88 posto). Protiv pristupanja je, također, i nešto više potencijalnih birača SDS-a, SNSD-a i PDP-a.

Skoro dvije trećine (63 posto) građana podržava prisustvo OHR-a u BiH. Značajno manje građana RS-a (29 posto) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (82 posto). Protiv prisustva je ponovo i nešto više potencijalnih birača SDS-a, SNSD-a i PDP-a.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem slučajnog uzorka, metodom intervjua “licem u lice”. Svrha istraživanja je bila identificirati najvažnija pitanja među bosanskohercegovačkim građanima i utvrditi njihove stavove po tim pitanjima.

NDI je neovisna, neprofitna, nepristrasna organizacija koja pruža podršku i radi na jačanju demokratskih institucija širom svijeta, promovišući učešće građana, otvorenost i odgovornost vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: