{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ne ide u pravom smjeru

F
30.8.2010. u 20:45
0
12
BiH ne ide u pravom smjeru
0
BiH ne ide u pravom smjeru
Prema istraživanju koje je vodeća međunarodna agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos provela u Bosni i Hercegovini za Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI), 87 posto građana, anketiranih ovom prilikom, ne vjeruje da država ide u pravom smjeru, saopćio je danas NDI.
Značajna većina ispitanika podržava pridruživanje zemlje Evropskoj uniji, od toga je 64 posto onih koji potpuno podržavaju taj proces, a 22 posto donekle.

Odabirući najvažnija pitanja kojima bi se vlasti u BiH trebale baviti, ispitanici su identificirali četiri glavna: smanjenje kriminala i korupcije, nezaposlenost, poboljšanje životnog standarda i za razliku od prethodnih valova istraživanja javnog mnijenja, u ovom su naglasili razvoj turizma.

Skoro svi, 92 posto ispitanika, nezadovoljni su radom vlade na smanjenju nezaposlenosti, dok je samo šest posto zadovoljno time.

Nezadovoljstvo rješavanjem problema nezaposlenosti prati i nezadovoljstvo učinkom vlade u tretiranju korupcije i kriminala; 90 posto je nezadovoljno time.

“Odgovori ispitanika ukazuju na to da pripadnici svih nacionalnih grupa diljem zemlje žele vidjeti konkretnije mjere entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH u pravcu rješavanja problema s kojima se građani svakodnevno susreću”, rekao je David Hamilton, direktor NDI-ja u BiH.

Bezrezervnu podršku pridruživanju BiH NATO-u dalo je 50 posto anketiranih, dok 20 posto donekle podržava taj proces.

Razlika između ispitanika u bosanskohercegovačkim entitetima Federaciji i Republici Srpskoj vezana za pridruživanje NATO-u je značajna. U Federaciji 90 posto ispitanika podržava pridruživanje, dok se u Republici Srpskoj 63 posto građana tome protivi.

“U usporedbi s majskim istraživanjem, ispitanici su čak i više zabrinuti zbog nepovoljne finansijske situacije, nezaposlenosti, korupcije i kriminala,” dodao je Hamilton.

Rezultati istraživanja ne predviđaju rezultate predstojećih izbora.

Ovo istraživanje provedeno je među građanima Bosne i Hercegovine od 2. do 12. augusta. Kontaktirano je neposredno, metodom licem u lice, 2.000 slučajno odabranih ispitanika.

Svrha je bila identificirati pitanja koje bosanskohercegovački građani smatraju najvažnijim i utvrditi njihove stavove o tome.

Istraživanjem je obuhvaćen širok spektar tema, od toga u kojem pravcu ide BiH, preko euroatlanskih integracija, do problema kojima bi se vlasti u BiH morale baviti, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: