BiH
1.2k

Engleska škola: Bosanski vojnik Šerif Zjakić primio čin potporučnika

Piše: I. P.
Šerif Zjakić
Vojnik Šerif Zjakić postao je potporučnik u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je uspješno završio Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst.

Obuka se odvijala većinom u Ujedinjenom Kraljvstvu, ali su vojne vježbe obavljane u Francuskoj i Njemačkoj. Riječ je o naprednom kursu koji se temelji na prinicipima pješadije sa jako puno vojnih vježbi poput provođenja od 5 do 15 dana u šumi, marširajući stotine kilometara sa opremom teškom i do 60 kilograma.

Kao vojnik Oružanih snaga BiH poslan je u aprilu 2014. godine u Ujedinjeno Kraljevstvo na obuku za oficire, gdje je imao odlične rezultate za koje je i nagrađen.

On je dobio nagradu za najboljeg kadeta na Defence Academy of United Kingdom, gdje je boravio tri mjeseca, a dodijeljena mu je i Hodson's Horse Merit nagrada za izvanredne akademske i vojne rezultate na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst.

On je prvi bh. vojnik koji je zaslužio spomenute nagrade za sposobnost, a peti je po redu iz Bosne i Hercegovine koji je završio Kraljevsku vojnu akademiju.

Njegova želja je da se kroz njegov primjer inspirišu mladi ljudi kojima, kako sam kaže, nedostaje nade, želje i volje, ali koji bi htjeli postati dio bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH kroz ove i slične programe žele obrazovati buduće generacije vojnika kako bi se poboljšao sam kvalitet vojske, što je potvrđeno u ovogodišnjem izvještaju prezentovanom sredinom februara.

Kraljevska vojna akademija Sandhurst osnovana 1947. godine nalazi se 55 kilometara jugozapadno od Londona i predstavlja jednu od najboljih škola za oficire. Njihov moto je "Služiti u vodstvu", što dolazi iz zvanične politike akademije o školovanju "najboljih vojskovođa u državi".

Istu akademiju 2006. godine pohađao je Princ Harry koji se tada vodio pod imenom oficir-kadet H. Wales.