{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri bh. vojnika odlaze u SAD da pohađaju najekstremniju školu za rendžere na svijetu

Piše: M. N./Klix.ba
13.2.2015. u 15:10
772
186
Tri bh. vojnika odlaze u SAD da pohađaju najekstremniju školu za rendžere na svijetu
772
U kasarni Oružanih snaga BiH Rajlovac danas će biti izvršen odabir pripadnika OSBiH koji će pohađati Školu za rendžere Vojske SAD-a. Trodnevnom testiranju je pristupilo 26 pripadnika OSBiH, a danas rade posljednje testove.
"Rendžerska škola Vojske SAD-a (United States Army Ranger School) je najteža i najizazovnija škola. Izabrat ćemo tri vojnika koji će doći u SAD. Vojnici su se suočili s najtežim izazovima. Riječ je o međunarodnoj prestižnoj školi i oni koji završe ovu školu ne samo da će biti najbolji vojnici u BiH već će biti najbolje obučeni i najspremniji vojnici na svijetu", rekao je zapovjednik David Knox iz američke Škole rendžera.

Bh. vojnici imali su teške testove u protekla tri dana. Morali su dokazati da znaju preživjeti na vodi, da nemaju strah od visine spuštajući se pomoću konopaca sa zgrade, da su fizički spremni, da znaju engleski jezik i da su zdravi. Tu su bili testovi navigacije u dnevnim i noćnim uvjetima, trčanje osam kilometara u sportskoj opremi, te marširanje 20 kilometara sa teretom od 20 kilograma, koje je počelo oko 13 sati.

"Svi pripadnici OSBiH koji su učestvovali u testiranju su došli spremni iz svojih jedinica. Ovo su historijski dani za BiH, jer je ovo prva škola u svijetu u kojoj se obučavaju jedinice specijalne namjene. Prvi put šaljemo svoje pripadnike na ovakav vid školovanja, a plan je da to nastavimo i u narednom periodu", rekao je major Mirsad Dervišević iz OSBiH.

Škola za rendžere Vojske SAD-a je intenzivni 61-dnevni borilački kurs orijentiran prema taktikama za male jedinice. Smatra se najtežim kombat kursom na svijetu. Ima pet teških faza kroz koje vojnici prolaze, a svaki dobije svoju misiju koju mora ispuniti. Vojnici se dovode do granica izdržljivosti s malo sna (3,5 sata dnevno) i hrane (1-2 obroka), kako bi naučili razmišljati u ekstremnim situacijama i spasiti tuđe, ali i svoj život, uz uspješno obavljenu misiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: