Preminuo od povreda
294

Ena Lipa i ostali osuđeni na još 17 i po godina zatvora za zlostavljanje Smaje Ćesira

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon ponovljenog suđenja za slučaj kontinuiranog zlostavljanja troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira koji je od posljedica premlaćivanja preminuo u februaru 2014. godine, Kantonalni sud Sarajevo osudio je majku dječaka Enu Lipu, njenog nevjenčanog supruga Saliha Arnautovića, te djeda i baku Emira i Muniru Lipu na još ukupno 17 i po godina zatvora.

Majka Ena osuđena je na pet godina i šest mjeseci zatvora za nasilje u porodici i nanošenje lakih tjelesnih povreda. Očuh Salih Arnautović je osuđen na sedam godina za zapuštanje i zlostavljanje djeteta te nanošenje teških tjelesnih povreda.

Emir i Munira osuđeni su na po dvije i po godine zatvora za nasilje u porodici i lake tjelesne povrede.

Njih četvero su osuđeni zato što su od sredine decembra 2013. do 25. februara 2014. godine u kući u Hadžićima zlostavljali dječaka. Tukli su ga različitim predmetima te mu nanosili povrede po cijelom tijelu.

Bitno je naglasiti da je ovo druga presuda u ovom slučaju. Ena Lipa i Salih Aranutović već izdržavaju kaznu zatvora od po 40 godina za ubistvo dječaka Smaje, a ova presuda se odnosi na dio za zlostavljanje i mučenje djeteta.

Podsjetimo, 25. februara 2014. godine očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubistva imalo više od 30 lakših i više težih povreda.

Nalazi obdukcije i iskazi tada optuženih, a danas osuđenih zlostavljača, šokirali su i zgrozili javnost širom BiH.