Crna hronika
103

Suđenje za ubistvo Smaje Ćesira: Niko nije želio pomoći zlostavljanom četverogodišnjaku

Piše: E. F.
Sa današnjeg ročišta (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svjedočenjem Omera Ćemalovića, vještaka neuropsihijatrije, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Salihu Arnautoviću te Eni, Muniri i Emiru Lipi, koje se tereti da su učestvovali u ubistvu četverogodišnjeg Smaje Ćesira, a koji je krajem februara ove godine usljed zlostavljanja preminuo u Hadžićima.

Prim. dr. Ćemalović je sa svojim timom vještačio osumnjičene i ustanovio je da kod njih prilikom počinjenja krivičnog djela nisu prisutni elementi duševne poremećenosti psihotičnog karaktera te da su bili veoma svjesni svojih postupaka i njihovih posljedica. No, prema njegovom vještačenju, Salih i Ena međusobno se okrivljuju za ubistvo dječaka.

Podsjećamo, Smajo Ćesir je preminuo usljed hematoma na glavi koje je zadobio nakon što ga je majka udarila kopčom od metalnog kaiša po glavi. Obdukcija Ćesira tada je pokazala da je dječak zlostavljan duži vremenski period, a pošto su na njegovom tijelu uočene povrede od gašenja cigareta na koži, višestruki podlivi krvi, povrede na mošnicama i druge povrede po cijelom tijelu.

"Kada je riječ o Emiru Lipi, kod njega su primijetni elementi PTSP-a, ali ne u dovoljnoj mjeri da bi se postavila dijagnoza. Dakle, on je bio veoma svjestan težine i posljedica krivičnog djela za koje se tereti“, kazao je Ćemalović u obraćanju Sudskom vijeću kojim predsjedava Jasenko Ružić.

Isti je slučaj i sa Munirom Lipom, koja također nije ispoljila elemente psihotičnog karaktera, te je veoma sposobna da prati tok suđenja.

Situacija je pak nešto složenija kada je riječ o prvooptuženom Salihu Arnautoviću. Kako je istakao Ćemalović, kod njega su uočljive česte promjene ponašanja, djeluje naročito nestimulativno i ravnodušno i ima gotovo potpuno odsustvo savjesti.

"Bez obzira na sve navedeno, analiza otklanja svu sumnju u mogućnost njegovog normalnog rasuđivanja, te je on vrlo svjestan djela koja je počinio“, kazao je Ćemalović.

Ćemalović je kazao kako mu je Arnautović kazao da je on u cijelom slučaju bio zapravo samo slučajni posmatrač, te da nikada dijete nije ni dohvatio. No, kod njega sve što se dešavalo nije izazvalo emocionalne reakcije, niti je imao želju da djetetu pomogne.

Salih Arnautović u suđenju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Salih Arnautović u suđenju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"On je ispričao da su dijete zlostavljali djed Emir i majka Ena. Tako je ispričao kako je dijete veoma često plakalo jer je željelo majku, ali ona mu nije dolazila. Jedne prilike kada je plakao cijelu noć djed mu je ušao u sobu uzeo ga za ruku i bacio ga za vrata. Ispričao je da mu je majka prijetila da će ga zamotati u crnu vreću smeća i negdje ga ostaviti“, rekao je Ćemalović.

Navodno je upoznao i oca djece njegove nevjenčane supruge kojemu je kazao da spašava svoju djecu.

Kobnog dana došao je u kuću i vidio da dijete nije dobro, da ne odgovara na pitanja. Došao je za njim i djed koji je primijetio da dijete ima temperaturu. Primjetili su da ima stisnutu vilicu i pokušavali su mu je otvoriti kašikom da mu daju malo vode, ali nisu uspijevali. Tada je djed zamotao dijete u čaršaf i odnio ga u Dom zdravlja u Hadžićima. Očuh je pobjegao na biciklu.

Kada je u pitanju Ena Lipa, vještak neuropsihijatar je kazao kako je kod nje vještačenjem uočen poremećaj ličnosti stečen u ranoj mladosti. Ipak, ona je u potpunosti svjesna svojih djela.

"Ona jednostavno nema osjećaja krivice niti kajanja i u potpunosti je odsutna potreba da pomogne tom djetetu, kao i kod ostalih optuženih, i to u dužem vremenskom periodu. Jednostavno nema nikakvih simptoma žalosti koji bi se kod nje mogli uočiti zbog gubitka djeteta“, kazao je Ćemalović.

"Ona je tokom psihijatrijskog intervjua ispričala kako je njen suprug tukao dijete i to jer ga nije htio zvati babo i jer je bio tvrdoglav te je ličio na svog biološkog oca. Kazala je da je jedne prilike Salih jako istukao dječaka. Ona ga je tada navodno istjerala iz kuće, ali je on imao pištolj i prijetio joj, zbog čega je ona zapravo i šutjela“, kazao je Ćemalović tokom svog svjedočenja.

Na jučerašnjem ročištu svoje mišljenje je dala i Nermina Korać, vještak toksikologije, koja je vještačila izuzetu krv optuženog Saliha Arnautovića neposredno nakon počinjenja krivičnog djela.

"Analizom dostavljenog uzorka utvrdili smo da krv ne sadrži nijednu psihoaktivnu susptancu“, kazala je Korać.

Nastavak suđenja u ovom predmetu predviđen je za 23. decembar.