BiH
0

Emisija "Dvije škole pod jednim krovom" novi projekat FACE TV

Klix.ba
FACE TV počinje sa emitovanjem emisije znakovitog naziva "Dvije škole pod jednim krovom", a koja je autorski projekat etablirane kolumnistice Martine Mlinarević-Sopta.

Gledaoci će moći pratiti pomenutu emisiju svakog ponedeljka u 20:00 sati počevši sa večerašnjim premijernim emitovanjem. Emisija "Dvije škole pod jednim krovom" debatnog je karaktera gdje u konstruktivnoj raspravi o bitnim temama učestvuju dvije škole (pet nasuprot pet diskutanata, plus publika) iz sredina sa dijametralno suprotnim stavovima i pogledima, te je upravo u tome sva suština i zanimljivost ovog projekta, prvog takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Po prvi će put otvoreno o problemima s kojima se suočavaju govoriti mladi iz različitih sredina ove zemlje. Emisija ima tendenciju da učini jedan kvalitetan zaokret u bh. svakodnevnici, te podigne nivo svijesti i odgovornosti kod mladih. Ona će biti poticaj i motiv za jedno bolje, zdravije i sadržajnije društvo u kojem je osnovni problem temeljno nerazumijevanje i nepoznavanje onog drugog.

"Posjećujući razne ljude iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine u posljednjim godinama, shvatila sam da je najveći uzrok naših nesreća elementarno nepoznavanje, strah i nedovoljna količina informacija koje imamo jedni o drugima. Ova emisija stoga donosi nešto što je dosad u medijskom svijetu Bosne i Hercegovine bilo nezamislivo.

Otvorenost, konstruktivnost, ljutnja, rješenja, revolt učesnika emisije ostavit će bez riječi mnoge, a ponajviše poniziti političare koji se zaista, bezočno igraju sa životima ovih mladih lica, bez da ih se išta pita. Njihova iskrenost se neće svidjeti mnogima. Ali, ona je produkt naše stvarnosti i smatram da će se nakon ove emisije mnogi ljudi zapitati razna pitanja i uvidjeti da ova djeca u svojim srcima nose sve greške naše prošlosti, zbog kojih teško razmišljaju o budućnosti.Vidjet ćemo generacije ponikle u postdejtonskom društvu, izrasle u obiteljima ekstremnih političkih stavova i uvjerenja, odgajane u većinskim ili manjiskim sredinama, čuti ćemo klince odnarođene od ove zemlje i privržene ovoj zemlji.

Zapravo, svu šarolikost i različitost Bosne i Hercegovine na jednom mjestu", rekla je Martina Mlinarević-Sopta koja je ujedno voditelj i moderator emisije "Dvije škole pod jednim krovom".