2040. Centralni dnevnik
1

Emitiran prvi CD sa Senadom Hadžifejzovićem u programu FACE TV

Klix.ba
"Ovo je rat njih protiv nas, ovo je molba, vapaj da krenemo dalje", poručio je večeras Senad Hadžifejzović u prvom Centralnom Dnevniku emitovanom u programu FACE TV. Ovom najavom Hadžifejzović je podsjetio na današnji dan prije tačno 20 godina kada je gledocima saopštio da je rat u BiH realnost.

Prvi gost emisije "CD sa Senadom Hadžifejzovićem" bio je Bogić Bogićević, bivši član predsjedništva SFRJ.

Podsjećajući na period ranih devedesetih, Bogićević je istakao da je uprkos snažnim pritiscima ostao dosljedan i bio protiv ratnog rješavanja krize u Jugoslaviji. Bogićević je dodao da je siguran da bi republike koje su činile bivšu Jugoslaviju danas sasvim sigurno bile punopravne članice Evropske Unije da se rat spriječio. Govoreći o raspadu Jugoslavije i mogućnosti da se i država BiH raspadne Bogićević je naglasio:

"Za raspad Jugoslavije najveću odgovornost snose Srbi kao najmnogoljudniji narod u bivšoj Jugoslaviji, za raspad BiH najveću odgovornost bi snosili Bošnjaci".

U okviru CD emitirani su intervjui sa Ivom Josipovićem, predsjednikom Republike Hrvatske, te Danilom Turkom, predsjednikom Republike Slovenije.

Josipović je za FACE TV rekao: "Dobro veče, ovo je zona mira i prijateljstva. Živimo u dobu koje srećom nije rat, u dobu u kojem nam je pogled upravljen u budućnost".

Josipović je dodao da je, iako je ostalo još dosta neriješenih pitanja i problema između BiH i Hrvatske, ipak napravljen iskorak iz teških vremena. On smatra da je ovo period u kojem Hrvatska sa svojim susjedima gradi puno bolje odnose nego što su bili nekada.

U evropskoj prijestolnici kulture-Mariboru, predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk dao je ekskluzivni intervju za FACE TV.

Türk ističe da nema recepta za uspjeh, za napredak, koji BIH može prepisati od Slovenije, jer taj recept moraju napraviti samo domaći političari. "Političari u Bosni i Hercegovini imaju veliku odgovornost da potraže novi recept i taj novi recept mora biti vlastiti, mora biti nešto što proizilazi iz potreba, iz identiteta naroda i ljudi u Bosni i Hercegovini. Samo tako može nastati recept. I naravno, cijelo vrijeme moraju biti svjesni da Bosna i Hercegovina predstavlja dragocjenost za Evropu i kao što je već rečeno, suživot koji možete izgraditi u Bosni i Hercegovini, pomoći će i Evropi i ako postoji kakav element recepta, predložio bih da razmislite o tome", poručio je Türk.

U programu CD gledaoci su imali po prvi put priliku vidjeti i Sinišu Kahvića, koji je prezentirao vijesti iz zemlje kao i Ernu Suljević sa vijestima iz regiona. Sabina Kaljić predstavila je najznačajnije vijesti iz svijeta, dok je Jasna Porčić gledaocima, na sasvim nov način, predstavila vremensku prognozu.

Odjavljujući 2040. CD, Senad Hadžifejzović pozvao je gledaoce da od utorka, 03.04. prate i emisiju "Uzbuđenje", jutarnji rogram FACE TV.