{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eliminisati monopol Grasa u Kantonu Sarajevo

S
20.4.2010. u 13:49
0
10
Eliminisati monopol Grasa u Kantonu Sarajevo
0
Eliminisati monopol Grasa u Kantonu Sarajevo
Glavni odbor Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH pozvao je Vladu Kantona Sarajevo i premijera Besima Mehmedića da riješe probleme koji su se u posljednjih par dana pojavili u javnom prevozu ovog kantona, te zatražio eliminaciju monopola Gradskog saobraćajnog preduzeća Gras.
"Najoštrije osuđujemo nezakonite radnje kojima se sprečava ravnopravnost privrednih subjekata na relevantnom tržištu Kantona Sarajevo i podržava monopolistički položaj Grasa, a istovremeno nezakonito onemogućuje druge prevoznike da vrše djelatnost javnog prevoza putnika", navodi se u saopštenju Glavnog odbora.

Sindikat ističe da je povlašten položaj, koji Vlada Kantona Sarajevo osigurava javnom sektoru, doveo do potpune neusklađenosti statusa i ličnih primanja zaposlenih u javnom sektoru i privrednim društvima koja pripadaju realnom sektoru.

Sindikat pita "gdje su granice ove neravnopravnosti koju Vlada Kantona Sarajevo ne samo da toleriše, već i sama u tome učestvuje" i navodi da se oni zalažu za ravnopravnost na tržištu, nezavisno od strukture vlasništva, stavljajući u prvi plan primarni interes svih zaposlenih u njima.

Autobusi preduzeća "Centrotrans" jučer ujutro počeli su saobraćati na dvije gradske linije u Sarajevu, što su pokušali spriječiti autobusi "Grasa", ali im to nije uspjelo, jer ih je u tim pokušajima spriječila policija, koja je podnijela više prekršajnih prijava.

Direktor "Centrotransa" Safudin Čengić rekao je da su, kao što je i bilo najavljeno, autobusi krenuli iz Hrasnice, odnosno Dobrinje ka Baščaršiji, te da ih pokušaji "Grasa" neće omesti u obavljanju posla.

On je istakao da im veliku podršku predstavljaju i puni autobusi u kojima prevoz košta jednu KM, umjesto 1,70 KM, koliko košta karta u "Grasovim" vozilima i dodao da ni jedna, ni druga prevoznička firma nema odobrenje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za saobraćanje na ovim linijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: