BiH
56

Eldar Leđen osuđen na 11 godina zatvora zbog ubistva četveromjesečnog sina

Piše: M. N.
Eldar Leđen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Eldar Leđen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je dvadesetjednogodišnjeg Eldara Leđena krivim i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina zbog ubistva četveromjesečnog sina 29. novembra 2014. godine.

Sud je utvrdio da su dokazani svi navodi iz optužnice, a nalazom psihijatrijskog vještaka potvrđeno je da je Leđen bio potpuno uračunljiv prilikom izvršenja krivičnog djela.

"Svjestan da tako može usmrtiti dijete, optuženi je uzeo malodobnog A. L. ispod pazuha i jakim intenzitetom bacio na drvenu fotelju. Dijete je udarilo glavom uslijed čega je došlo do krvarenja u lobanjskoj duplji zbog čega je preminulo. U cijelosti su dokazani navodi optužnice. Prema obdukcijskim nalazima vještaka, smrt je nastupila nasilno, uslijed bacanja koje je bilo jakog intenziteta i utvrđeno je da povrede nisu mogle nastupiti uslijed ispadanja djeteta iz ruku", rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmina Begić.

Istakla je kako je Leđen priznao da je ošamario dijete dok je plakao, opsovao mu majku, a potom ga je bacio na fotelju. Pokušao je izmijeniti iskaz i optužiti svoju suprugu za nemaran odnos prema djetetu. Također, rekao je kako je spustio dijete i da se ono slučajno povrijedilo, što je opovrgnuo nalaz vještaka.

"Tokom saslušanja njegova bivša supruga kazala je kako joj je optuženi rekao da se dijete zagrcnulo i mislila je da je od toga umrlo. Primijetila je tragove na nogama djeteta jer ga je optuženi udarao punjačem za mobitel", rekla je Begić.

Nalazom psihijatrijskog vještaka utvrđeno je da je Leđen bio potpuno priseban u vrijeme činjenja krivičnog djela, da je riječ o osobi koja izbjegava obaveze, reaguje impulsivno i nepromišljeno, te da je to što je pokušao izvršiti suicid možda, kako je rekla Begić, pokazatelj da se radi o grižnji savjesti.

Olakšavajuće okolnosti koje su uzete u obzir su da je Leđen ranije neosuđivan, njegove godine tokom počinjena krivičnog djela, te priznanje krivičnog djela.

Podsjećamo, tragedija se dogodila u ulici Avde Hodžića u Sarajevu kada je Leđen ostao sam sa dječakom u iznajmljenom stanu, dok je njegova supruga otišla na posao.

Mališan je neprestano plakao, a kada ga je Leđen pokušao nahraniti, odbijao je da jede. Leđen je dijete bacio na obližnju fotelju sa drvenim držačima. Mališan je u držače udario glavom i nedugo nakon toga preminuo.

Prema navodima optužnice, Leđen se 29. novembra sa sinom nalazio u spavaćoj sobi. Nakon što je dijete odbijalo hranu i plakalo, te nakon što nije uspio zaustaviti plač, u namjeri da ga ubije, uzeo je sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju.

Dijete je uslijed udara zadobilo višestruke povrede te mu je slomljeno prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane. Mališanu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobio je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, uslijed čega je došlo do krvarenja u lobanjskoj duplji. Na koncu, to krvarenje je uzrokovalo smrt.

Tužilaštvo KS će razmotriti ulaganje žalbe na ovu presudu. Odbrana ima pravo žalbe u roku od 15 dana.