BiH
0

Zločini koji su zaprepastili bh. javnost: U Sarajevu izricanje presuda za ubistva dvije bebe

Piše: M. N.
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo
Rijetko koji zločini izazovu taku zaprepaštenost i šok kao kada su u pitanju najteža krivična djela počinjena prema djeci i bebama. U sarajevskom Kantonalnom i Općinskom sudu danas će biti izrečene dvije presude roditeljima koji su optuženi za ubistva dvije bebe.

Na Općinskom sudu u Sarajevu u 11 sati počet će izricanje presude Mevlidi Mujić iz Srebrenika koja se tereti za čedomorstvo. Mujić je optužena da je ubila svog tek rođenog sina u kupatilu kuće u kojoj je stanovala u Vogošći na način da mu je stegnula vrat i prekrila usta, te zatvorila disajne puteve.

Prema navodima optužnice, majka je potom novorođenče umotala u gornji dio pidžame i peškire, stavila u plastičnu vrećicu i bacila u kontejner na Vilsonovom šetalištu.

Zločin se dogodio 18. juna 2014. godine.

Pet mjeseci nakon ovog, Sarajevom je odjeknula vijest o ubistvu četveromjesečnog dječaka za čije je ubistvo optužen njegov otac Eldar Leđen. Dvadesetjednogodišnji Leđen se tereti da je usmrtio svoje dijete bacivši ga na fotelju s drvenim drškama od koje je dijete udarilo.

Prilikom toga dijete je zadobilo višestruke povrede te mu je slomljeno prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane. Mališanu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobilo je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, usljed čega je došlo do krvarenja u lobanjskoj duplji. Na koncu, to krvarenje je uzrokovalo smrt.

Presuda Leđenu bit će izrečena danas u 13 sati na Kantonalnom sudu u Sarajevu.