Komentari (95)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zivim za dan kad ce mi zatrebati sinusi i kosinusi...
Enticer@ nece ti trebati na oijaci, ali su vazni za opste znanje sinusi i kosinusi se rade tek u srednjoj, a zakonski srednja nije obavezna. ispises se i mirna bosna
@OtokaBoy3 zakonski su obavezna prva dva razreda srednje skole. toliko.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Externa matura prosle godine ou Os Grbavica 2. Neki ucenici cijelo skolovanje se provlacili 2 ili 3-ca, a na externoj maturi iz tri predmeta maximalan broj bodova 30 i niko da se zapita kao to.
@friday naucili gradivo :-) :-)
Ili je obrnuto pa ih je nastavnik peglao i davao nerezonske ocjene.
Imali smo obrazovanje najjace u ovom dijelu Evrope,poslije Rusije najjaca bila bivsa Juga.To je bilo bum kad neki nas profesor dodje vani odrzati cas,predavanje,profesori bili cijenjeni,trazeni.Ok,zajebi socijalizam,komunizam,uzmi edukaciju jer je to valjalo,nasi strucnjaci bili trazeni pravo.Jok,oni uveli sistem skolovanja Evrope,pametni.Ne moze valjati kad osnova ne valja
Problem je jer djeca iz seoskij skola puno bolje prodju na externoj pa jos imaju prednost kod.upisa u srednje skole i.fakiltete u sarajevu, u odnosu na djecu iz sarajeva....gdje je tu jednakost i ravnopravnost? Organolizujte testiranje u prostorijama ministarstva i pod uslovom da ni.jedna skola ne dobije unaprijed testove!
Sve je pocelo uvodjenjem devet godina osnovne... glupanii
Perete budzetske pare preko djece i nastavnika-robova majku li vam
Starije generacije nisu polagale eksternu maturu, ali se prilikom upisa u srednju školu polagao prijemni ispit. Pa naši starci nisu radili halabuku oko toga. Valjda su roditelji mlađih generacija zabrinuti za postispitnu psihološku sliku svojih #Zvončića i #Zvončica. Zato im djeca i jesu zrela za "bit', a ne dat' plakat'" akciju.
Kazazovicu, kad planiras provjeriti moju diplomu koju sam posteno kupio u Centru za obrazovanje odraslih u Sirokom Brijegu? Da vidim koji to odlikas sa eksterne mature moze dobiti posao koji ja posteno platim? Koji ste vi ccc... Od svih problema u obrazovanju, vi nasli djecu maltretirati koja posteno zavrsavaju svoju skolu.
Pa nase skole nigdje u svijetu nisu priznate, sta ovaj prica "Djeca u srednjim školama moraju polagati redovnu maturu, ta diploma je priznata u cijelom svijetu, a ekstrena bi bila priznata samo u Kantonu." Kakve gluposti.
a najgori su ovi iz ministarstva kao nesto zahtjevaju provjeravaju inspekcije a sve coban do cobana naucili par zakona i definicija i ufurali se u svom neznaju jadnici..treba im mamu jeb*ti...a novalicu onu malu sto je ponovo dobila posao preko stele
http://prntscr.com/eg27a5
Nemate vi sta provjeravati.Dokle postoji drzava gdje se moze kupiti svaka diploma i zavrsiti dubiozni fakulteti za 4-5 mjeseci,dotle ce cijelo skolstvo da bude nula.Cast izuzetcima i ljudima koji su posteno zavrsili svoje skolovanje,za ostale se ne brinite,oni ce zauzeti fotelje....to nigdje u svijetu nema a hocete u EU
Odličan način provjere. Ali bi se moralo napraviti dosta ozbiljnije nego što je sad. Kao prvo uvesti zakonske sankcije za prepisivanje. Skloniti nastavnike koji dežuraju jer popuštaju svojim kolegama i tako prikrivaju nerad svojih kolega puštajući djecu da prepisuju. Jer nastavnik koji ima izuzetno malu prolaznost a visoke ocjene očigledno ne radi svoj posao.
Umjesto naknadnih provjera, sto eksterna matura jeste, potrebno je u djecu od prvog razreda usadjivati svijest da je prepisivanje jednako kradji, da je znanje steceno vlastitim trudom jedino pravo znanje, i da nije sramota prijaviti one koji prepisuju, varaju na testovima , i kradu buducnost onima koji se zaista trude.
hajd ti to dokazi danasnjim roditeljima koji od mene kupuju djeci satove za prepisivanje..
Eksterna,matura,u,svim,srednjim,školama,na,području,Kantona,Sarajevo,je,super,prijedlog,ali,trebalo,se,to,malo,ozbiljnije,uraditi,.Treba,skloniti,profesore,koji,dežuraju,jer,popuštaju,svojim,kolegama,iz,drugih,srednjih,škola,jer,dozvoljavaju,djeci,da,prepisuju,.Prepisivanje,je,je,ravno,krađi,a,neprepisivanje,od,drugoga,aako,raiš,test,iz,Matematike,Engleskog,Bosanskog,it,je,ravno,uspjehu.treba,pokazati,pravo,znanje,na,Eksternoj,maturi,tek,će,onda,uspješno,biti,završena,Ekstern
Prestanite maltretirati djecu !!!
https://youtu.be/oEbRjQvK9u8
Treba malo smiriti tenzije. Osnovni problem zbog kojeg je potrebna eksterna matura je neprofesionalan odnos velikog dijela prosvjetnog osoblja koje se da podmititi i preko veze davati nezasluzene ocjene. Roditelji se po meni vecinom boje da takve malverzacije dodu na vidjelo kada eksterna matura pokaze veliku razliku izmedu redovnoh ocjena i pokazanog znanja.
U normalnim zemljama se rade drzavni ispiti tokom godine iz osnovne grupe predmeta tj. jezik i matematika i takvi ispiti se ispravljaju od strane redovnoh nastavnika ali po uputstvima pd strane drzavne agencije koja ja pisala ispite.
Iz gore navedenih razloga tj. naseg niskog morala i sklonosti kradi kod nas takva vrsta kontrole mora biti eksterna. Ako neko treba da suti i da se poklopi usima sto se tice ikakve ozbiljne price oko obrazovanja je Sarajevski Univerzitet jer je to leglo nepotizma, kriminala, neprofesionalnog rada i sljama u vidu stranacki postavljenih profesora i ostalog kadra.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)