BiH
11

Ekshumacija u Hadžićima: Tijela su bila umotana u deke

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Istrošeni komadi pokrivača u kojima su bila umotana tijela žrtava pronađenih na lokalitetu groblja u Donjim Hadžićima općine Hadžići, evocirali su uspomene kod mještana Hadžića koji su prisustvovali ekshumacijama koje su se vršile 9. i 10. decembra na pomenutom području.

Pri dolasku tima predstavnika Instituta za nestale osobe BiH, predstavnika Tužilaštva BiH i krim policije pristigli su i članovi Udruženja nestalih općine Hadžići, koji su u mučnoj tišini nijemo pratili tok ekshumacije. 

"Devetog decembra počela je zvanična ekshumacija uz prisustvo tima predstavnika Instituta, predstavnika Tužilaštva BiH, krim policije i ostalih članova Udruženja. Pronađena tijela su bila u odjeći i umotana u deke. Porodice su prepoznale tijela. Recimo kćerka koja je tražila oca, izgubila je dah, sva je pomodrila i rekla: 'To je deka kojom sam se ja pokrivala'", kaže kroz suze u razgovoru za AA sekretarka Udruženja nestalih općine Hadžići Ferida Nišić, koja je također prisustvovala ekshumacijama. Ističe kako su prizori bili mučni i teški te kako su svi s nadom čekali da sva tijela budu ekshumirana. 

S lokaliteta groblja tog dana ekshumirano je pet kompletnih tijela, koja su, prema riječima Nišićke, pojedinačno ukopavana u različitim vremenskim terminim. Pronađeni posmrtni ostaci, kako je kazala glasnogovornica Instituta za nestale osobe u BiH Lejle Čengić, najvjerovatnije pripadaju mještanima Hadžića koji su bošnjačke nacionalnosti te koji su u tom naselju stradali tokom ratnih dejstava u BiH 1992. - 1995. godine. 

Oni koji godinama prikupljaju informacije o nestalim Hadžićanima su članovi Udruženja porodica nestalih koji su predložili Institutu da se počne s iskopavanjem na lokalitetu groblja.

"Mi smo 15. oktobra počeli s provjerom uz pomoć Instituta za nestale u BiH. Došao je istražitelj i počeli smo provjeru, a to znači otkopavanje zemlje i ako vidite odjeću ili tijelo ne dirate tu zemlju do zvanične informacije", kazala je Ferida, dodajući kako su na lokalitetu groblja 9. decembra pronađena tijela četiri osobe i tijela za koju je, kako je kazala, sigurna da se radi o ženskoj osobi, mještanki Hadžića koja je u ratu preživjela razne torture i silovanja, 

Potvrđeno je kako su pronađena tijela dvije ženske i tri muške osobe, ali još uvijek nisu identifikovana, već su premještena u prosekturu gradskog groblja Visoko, gdje će biti izvršena DNK analiza. S druge strane, Nišić ističe kako pronađena tijela zasigurno pripadaju onim imenima koji se u Udruženju vode kao nestali i ubijeni Hadžićani.

"To su sve žrtve, civili, od kojih dvije žene, po onome što vidimo, jer kod jedne od njih je na glavi bila kašmir marama, a druga je žena bila bez odjeće", zaključila je Nišić, dodajući kako je jedna od pronađenih lobanja bila nekompletna.

Nakon ekshumacije pet tijela 9. decembra, radovi na groblju nastavljeni su i narednog dana, kada je oko 14 sati ekshumacija na lokalitetu groblja u Donjih Hadžićima i završena. Prema riječima Nišićke, prema spisku Udruženja, na lokalitetu groblja trebala bi se nalaziti tijela još tri osobe. 

"Ovdje je rađena ekshumacija i 2002. godine. Šest tijela je tada odvezeno za Visoko. Bila sam prisutna i nakon toga su tri identifikovana i ukopana ovdje, a tri N.N su ostala. Tada nismo imali dovoljno krvi i nisu sve porodice znale, imamo 3 porodice koje će sada dati krv i možda ta tri N.N. dopune ovo našu brojku. Sve u svemu, ovih pronađenih pet osoba u velikom dijelu će razriješiti ovaj slučaj", kazala je Nišićka.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih općine Hadžića, od kraja rata registrovano je 250 nestalih osoba sa područja ove općine. Većina njih je pronađena, a Nišićka naglašava kako se traga za tijelima još 90 osoba. Dodaje i to kako oni koji traže nestale članove svoje porodice, na sve načine pokušavaju doći do lokacija na kojima se tijela nalaze. 

"Tražimo na sve moguće načine. Desilo se, recimo, jedne prilike, a to je bilo proljetos, da sam išla lično, s, po mojoj procjeni, počiniteljem zločina. Ja i moj rođak smo otišli da nam on pokaže lokaciju. On nas je sam tražio. Iz moje porodice 10 članova je nestalo, među kojima i moj brat. Tražio nas je taj čovjek da nam kaže gdje su oni. Dali smo mu i nešto novca, mada nije velika svota", kazala je Nišićka.

Porodice nestalih, prema njenim riječima, posjećuju seminare skupova ICMP-a, razmjenjuju informacije, a brojni su i pozivi građana upućeni Udruženju. Svaka informacija koja na bilo koji način vodi do potencijalnog mjesta na kojima postoje tijela žrtava, ističe Nišićka, bude provjerena. 

"Jedna lokacija se zove Đurdževača, gore smo 2010. i našli smo 14 osoba. Tu informaciju je dao jedan naš djelatnik, kojem je za neke usluge dao neku skicu i mi smo otišli. I bilo je tačno. Kako smo skicu razradili i počeli kopati, tako smo našli tijela. Znači, nalazimo na razne načine. Bez obzira ko je dao informaciju, mi je provjerimo. Kao Udruženje nećemo da to ostavimo neprovjerenim", zaključuje gospođa Nišić, dodajući kako se može kazati kako je uspjeh Udruženja taj što se postepeno, godinama smanjivao broj žrtava nestalih na području općine Hadžići.