Edin Džeko pristao na ekstradiciju u BiH

S
Sarajevo-x.com
16.11.2011. u 12:13
0
56
Edin Džeko pristao na ekstradiciju u BiH
0
Edin Džeko pristao na ekstradiciju u BiH Spomenik u Trusini
Nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Zulfikar pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), koji se sumnjiči za zločine u selu Trusina (općina Konjic), pristao je na ekstradiciju iz Amerike u BiH, navode mediji u Sjedinjenim Američkim državama (SAD).
Edin Džeko se pojavio 15. novembra ove godine pred sudijom Okružnog suda u Seatlleu u Americi, kojem je kazao da je svjestan istrage koja se vodi protiv njega u BiH, te da se ne protivi izručenju.

"Pregledao sam zahtjev za izručenje i potpuno razumijem moja prava. Pristajem da budem izručen, što je prije moguće, u BiH, kao i da ostanem u pritvoru dok agenti BiH ne stignu u Ameriku", rekao je Džeko.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Džeku da je kao pripadnik odreda Zulfikar pri Štabu Vrhovne komande ABiH 16. aprila 1993. godine učestvovao u ubistvima civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina (općina Konjic).

Pred Sudom BiH, za učešće u ovom zločinu, trenutno se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Zulfikar i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade Neretvica, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom, kako stoji u optužnici, rukovodio je Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda Zulfikar. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Džeko je uhapšen u aprilu ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: