BiH
0

Zatraženo produženje pritvora za Edina Džeku

SRNA
Edin Džeko
Edin Džeko
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda da Edinu Džeki, koji je osumnjičen za zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Trusini u opštini Konjic, produži pritvor za dva mjeseca, dok je odbrana zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Tužilac Vesna Budimir rekla je da bi Džeko, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, uticati na svjedoke i doći u kontakt sa saizvršiocima, javio je Birn. Ona je dodala da istraga protiv Džeke još nije završena.

"Tužilaštvo planira da sasluša oko 30 svjedoka radi utvrđivanja odgovornosti Džeke. Čekamo dostavljanje materijalnih dokaza. Nadam se da će do tada biti podignuta optužnica", rekla je Budimirova.

Branilac osumnjičenog Edina Rešidović smatra da Tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze da je Džeko ili neko u njegovo ime stupio u kontakt sa svjedocima ili s nekim od saizvršilaca. Ona je predložila puštanje iz pritvora, naglasivši da je osumnjičeni spreman da se pridržava bilo koje mjere zabrane.

"Činjenice govore da Džeko nije imao namjeru da bježi i da se krije u Americi. Kada je 2011. godine uhapšen i pojavio se na sudu, on je rekao da pristaje da bude izručen u BiH i da bude u pritvoru do izručenja", rekla je Rešidovićeva.

Sud BiH će odluku o pritvoru donijeti naknadno.

Edin Džeko, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, osumnjičen je da je u aprilu 1993. godine učestvovao u napadu na selo Trusina u opštini Konjic u kojem je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a.
Džeko je uhapšen u aprilu 2011. godine u SAD, gdje se nalazio u pritvoru, a BiH je izručen u decembru prošle godine.