FOTO+VIDEO
/
Edin Džeko izručen vlastima BiH

S
Sarajevo-x.com
20.12.2011. u 15:33
0
76
Edin Džeko izručen vlastima BiH
0
Edin Džeko izručen vlastima BiH Edin Džeko
Vlastima BiH izručen je Edin Džeko, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH Zulfikar, kojeg se sumnjiči za ratni zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica u aprilu 1993.
Edin Džeko je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu proslijeđen u pritvor te će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Džeko (1972) je osumnjičen za učestvovanje u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada je ubijeno 18 civila i 4 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece.

Istragom u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je osumnjičeni Džeko, sa posljednjim poznatim prebivalištem u Jablanici, u međuvremenu postao nedostupan pravosuđu BiH te da se nalazi u SAD-u, nakon čega su započete aktivnosti za njegov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

Edin Džeko Edin Džeko

U utorak, 20. decembra, osumnjičeni je deportovan iz SAD-a te predat vlastima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Američka sekretarka Hillary Clinton potpisala je nalog za izručenje Džeke dan nakon što se u Washingtonu susrela s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Portal Sarajevo-x.com saznaje da će do nove godine biti izručena i Rasema Hadanović zvana Zolja.Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: