BiH
9

Edin Džeko izlazi na slobodu

FENA
Edin Džeko
Edin Džeko
Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući po dopuni prijedloga branilaca optuženog za ukidanje pritvora i određivanje jemstva, donio je rješenje u predmetu Edin Džeko kojim se optuženom Džeki ukida pritvor i prihvata ponuđeno jemstvo u iznosu od 603.977 KM koje se sastoji u upisu hipoteke na nekretninama.

Edin Džeko će biti pušten na slobodu nakon što Sudu dostavi pravosnažno rješenje kojim se dozvoljava uknjižba založnog prava u korist budžeta BiH na označenim nekretninama te zemljišnoknjižni uložak kao dokaz da je izvršen upis hipoteke na navedenim nekretninama.

Uz ispunjenje uslova za puštanje na slobodu uz jemstvo, prema optuženom Edinu Džeki se određuju zabrana napuštanja boravišta (kućni pritvor), zabrana putovanja – uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine. Ovlašteni službenici nadležne policijske uprave će svakodnevno obilaziti optuženog na adresi boravišta.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Edin Džeko je optužen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.