{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džeko nije viđan u muzeju u Jablanici

27.8.2013. u 17:43
0
14
Džeko nije viđan u muzeju u Jablanici
0
Džeko nije viđan u muzeju u Jablanici
Svjedočeći u korist Edina Džeke, bivši vojni policajci su rekli da optuženog nisu vidjeli u svojim smjenama u muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, gdje su držani hrvatski civili i zarobljeni vojnici.
Trojica nekadašnjih vojnih policajaca 44. brigade Armije Republike BiH (ARBiH) koja su stražarila u muzeju tokom 1993. godine kazala su da su svoja zapažanja u smjeni, koja je trajala 24 sata, pisala u teku.

“Nisam ga nikada vidio. Ako je ulazio, morao je biti evidentiran”, ustvrdio je svjedok Nazif Keskin.

On je naveo da su zatvorenici izvođeni na radove, te da su svi detalji o tome bili evidentirani.

Keskin se nije složio sa tužiteljicom Vesnom Ilić da su vojnici odreda “Zulfikar” ARBiH ulazili u muzej i odvodili zatvorenike u Donju Jablanicu, gdje im je bilo sjedište.

Svjedok Vahidin Pozder je pojasnio da su posjetioci, uključujući pripadnike ARBiH, morali imati dozvolu od upravnika muzeja ili komandira vojne policije za ulazak ili izvođenje zatvorenika.

Džeko, bivši vojnik odreda “Zulfikar”, optužen je za zločine nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima u Jablanici izvršene tokom 1993. godine. Uz to, on je optužen za ubistva Hrvata u selu Trusina počinjena 16. aprila 1993. godine.

Stražari su, kazao je svjedok Elvir Murat, imali ključ vrata prostorije u kojima su bili zatvorenici. “Da je došao ne znam ko, nije mogao ući, dok mi pretpostavljeni ne odobri”, pojasnio je on.

Suđenje se nastavlja u utorak, 3. septembra, iskazom zaštićenog svjedoka, prenio je Birn Justice - Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: