BiH
2

Svjedok tvrdi da se od Džekinog udarca onesvijestio

FENA
Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da su zarobljenike u Muzeju Bitka na Neretvi tukli vojnici jedinice Zulfikar Armije BiH (ABiH).

Maksim Kujundžić, bivši vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prisjetio se jednog dolaska grupe vojnika iz jedinice Zulfikar u podrumske prostorije muzeja, gdje su bili zarobljenici hrvatske nacionalnosti. On je rekao da je od jednog vojnika, za kojeg je saznao da se zove Džeko, dobio udarac nakon čega se onesvijestio. On je pojasnio da mu je taj vojnik prije nego će ga udariti ispričao da je bio u srpskom logoru, ali da ga neće tući kao što je bilo u logoru. Tog vojnika svjedok je na suđenju opisao kao visokog, vitkog, duže kose. Svjedok je dodao da ga je isti vojnik još jednom udario kada je vođen na obavljanje radova.

Džekina odbrana, Edina Rešidović, pokušala je dokazati da vojnik o kojem je svjedok govorio nije optuženi Džeko. Ona je navela da je svjedok u izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH prošle godine vojnika koji ga je udario opisao kao krupnijeg, plavkaste ili smeđe kose. "Imao sam 45 kilograma i za mene je svako bio puniji", odgovorio je svjedok. Rešidović je potom rekla da Džeko nikad nije bio u logoru, kao i da nije plavokos ili smeđ. Sudsko vijeće je zanimalo kako je svjedok saznao da se taj vojnik zove Džeko. "Čuo sam od Jablaničana koji su prije mene zatvoreni. Oni su ih poznavali", objasnio je Kujundžić.

Džeko, bivši vojnik jedinice Zulfikar, optužen je za zločine nad zarobljenim civilima i pripadnicima HVO-a u Jablanici tokom 1993. Njemu se sudi i za ubistva u selu Trusina kod Konjica, počinjena u aprilu iste godine. Drugi svjedok, Ivan Pavlović, bivši vojnik HVO-a, govorio je o premlaćivanju tokom zarobljeništva u Jablanici, a posebno u kompleksu Rogića kuća, gdje je, kako je rekao, bila baza jedinice Zulfikar. On je rekao da je sa drugim zarobljenicima držan u štali kod Rogića kuća, te da su ih vojnici udarali dok bi obavljali neke poslove, poput čišćenja prostorija kuća. Svjedok je rekao da ga je vojnik zvani Bahtija najviše tukao. Pavloviću, kako je rekao, nije poznato da su u kompleksu Rogića kuća bile smještene i neke druge jedinice.

Nakon saslušanja svjedoka, tužilac Vesna Ilić pročitala je iskaz Marije Lončar koji je ona dala prošle godine, a koja je u međuvremenu preminula. Ona je u tom iskazu navela da joj je u jesen 1993. godine u kuću došao Mirko Zelenika i tražio pet hiljada maraka kako bi bio pušten iz zarobljeništva. Ona mu je, kako je navedeno, dala dvije hiljade. Lončar je izjavila da je sa Zelenikom došao vojnik za kojeg je saznala da se zove Edin Džeko. Odbrana je navela da bi, da postoji mogućnost unakrsnog ispitivanja, postavljala pitanja koja se tiču njenog kredibiliteta.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. maj, kada će biti ispitan posljednji svjedok Tužilaštva BiH.