BiH
3

Suđenje Edinu Džeki: Premlaćivanje u bazi odreda Zulfikar

FENA
Edin Džeko
Edin Džeko
Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se dvojice vojnika koji su hrvatske zarobljenike sredinom septembra 1993. godine doveli u kompleks Rogića kuća u Donju Jablanicu, gdje su pretučeni.

Marko Rozić, bivši vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da je sa grupom zarobljenika bio zatvoren u podrumu Muzeja "Bitka na Neretvi" u Jablanici kada su dvojica vojnika, za koje je poslije saznao da se radi o "Džeki i Debi", prozvali 15 zarobljenika da izađu te ih odvezli u Rogića kuće, gdje je bila baza odreda "Zulfikar" Armije BiH (ABiH).

"Mislim da je samo Edin Džeko govorio ko će izaći", naveo je svjedok.

Svjedok je rekao da je im je po dolasku naređeno da izađu i da se postroje, a ubrzo je došao "neko iz komande" i rekao da idu na obližnje Glogovo brdo kod Jablanice, gdje su nosili četvoricu mrtvih.

Svjedok je ispričao da su dan poslije vraćeni u Rogića kuće, gdje su ih vojnici pretukli.

"Ne znam koliko ih je bilo. Isto kao čopor kad napadne. Počeli su udarati", dodao je svjedok.

Rozića je, kako je ispričao, tukao vojnik sa nadimkom Zenica, dok je Deba vukao za kosu zaštićenog svjedoka J-2 i gurao mu glavu u bačvu vode.

"Bili smo u strahu i panici. Moja je procjena da je to trajalo oko sat vremena", rekao je svjedok te dodao da vojnika, za kojeg mu je rečeno da je Džeko, tada nije primjetio.

Džeko, bivši vojnik odreda "Zulfikar", optužen je za zločine nad hrvatskim zarobljenicima u Jablanici počinjene u drugoj polovini 1993. godine. Njemu se sudi i za ubistva u selu Trusina kod Konjica počinjena u aprilu 1993.

Svjedok Rozić je rekao da je sa grupom zarobljenika ponovo vraćen u muzej, odakle su ga opet "Džeko i Deba" vratili u Rogića kuće. Nastavak suđenja zakazan je za 14. maj, prenosi BIRN.