BiH
0

Džombić traži istragu EUFOR-a o incidentu u Banjoj Luci

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić najoštrije je osudio ponašanje dvojice pripadnika EUFOR-a koji su, kako je saopćeno, jutros fizički napali djevojku i mladića u centru Banje Luke.

Iz kabineta entitetskog predsjednika Vlade je saopćeno "da je ovakav čin nasilja iskazan prema građanima RS-a apsolutno neprihvatljiv i nespojiv s mandatom EUFOR-a“.

Džombić očekuje od komandanta EUFOR-a u BiH da ovaj napad hitno procesuiraju nadležni u međunarodnoj vojnoj misiji u BiH.

Također traži da komandant EUFOR-a o ponašanju ovih vojnika i o, kako se navodi u saopćenju, teškom incidentu koji su izazvali, u najkraćem roku izvijesti nadležne organe država iz kojih dolaze da bi, u skladu s tamošnjim zakonima, bila utvrđena njihova odgovornost i izrečene adekvatne sankcije.

Džombić očekuje i da komandant EUFOR-a u najkraćem roku izvijesti Vladu i građane Republike Srpske o preduzetim mjerama u procesuiranju odgovornih za napad na građane tog entiteta.

U EUFOR-u je danas potvrđeno da provode istraga o incidentu koji se dogodio u Banjoj Luci u kojem su učestvovala dvojica austrijskih pripadnika ovih vojnih međunarodnih snaga.

Više detalja o incidentu nisu mogli iznositi dok istraga ne bude završena.