|

Komandant EUFOR-a: Ozbiljno shvatamo incident u Banjoj Luci

Komandant EUFOR-a: Ozbiljno shvatamo incident u Banjoj Luci
2
F
FENA
12.11.2012. u 15:36
0
komentara
2

dijeljenja
Komandant EUFOR-a: Ozbiljno shvatamo incident u Banjoj Luci Robert Brieger
Mi veoma ozbiljno shvatamo incident u koji su bila umiješana dva vojnika EUFOR-a, a koji se desio u Banjoj Luci u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 11. novembra 2012., izjavio je komandant EUFOR-a, generalmajor Robert Brieger.
Istaknuo je da osuđuje svaki nezakoniti čin nasilja, bez obzira na eventualne počinitelje.

"Sve naše aktivnosti, posebno pravni postupci, moraju biti utemeljeni na činjenicama i dokazima. EUFOR trenutno utvrđuje činjenice, a također namjeravamo tražiti pomoć od vlasti RS-a da bismo stekli potpun uvid u ono što se zaista dogodilo", kazao je Brieger.

Komandant EUFOR-a donio je odluku kojom se pripadnicima EUFOR-a zabranjuje odlazak u grad Banju Luku, osim po službenoj dužnosti, sve dok traje istraga.

Osoblje LOT tima u Banjoj Luci će nastaviti održavati vezu s lokalnim vlastima i zajednicama.

Brieger je pojasnio da je uobičajena procedura da su pojedinačni pripadnici višenacionalnih vojnih snaga izuzeti od krivičnog gonjenja od lokalnih vlasti.

To izuzeće, takozvani "imunitet", ne postoji da zaštiti vojno osoblje pojedinačno, nego da osigura da višenacionalne snage kao cjelina budu u stanju izvršiti svoju misiju i zadatke.

"Svaka zemlja je dužna preduzeti korake protiv svakog svog pripadnika u sastavu višenacionalnih snaga za koga se ustanovi da je počinio nešto nepropisno. U slučaju EUFOR-a, ti koraci će uslijediti nakon neophodne pravne procedure koja će biti provedena u koordinaciji i saradnji s relevantnim vlastima BiH i u skladu s odredbama međunarodnih zakona", kazao je Brieger, saopćeno je iz EUFOR-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.