BiH
0

Džombić: Stanje u Istočnom Sarajevu nije alarmantno

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da u ovom gradu i njegovih šest opština stanje prouzrukovano ogromnim snježnim padavinama nije alarmantno i da nema životno ugroženog stanovništva.

Džombić je istakao da su njega i ministra uprave i lokalne samouprave Lejlu Rešić, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Miroslava Milovanovića i ministra rad i boračko-invalidske zaštite Petra Đokića gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović i načelnici opština upoznali da je stanje u gradu redovno, iako su otežani uslovi, a da grad i sve opštine normalno funkcionišu.

Prema njegovim riječima, najteža situacija je u opštinama Istočni Stari Grad i Trnovo, koje su ostale i bez sredstava za nabavku dodatne nafte za mašine za čišćenje snijega zbog čega će biti tražen način da za njih budu obezbijeđena dodatna finansijska sredstva. 

Džombić je naveo da je na današnjem sastanku u zgradi Republičke uprave Civilne zaštite RS u Istočnom Sarajevu razmotreno kako će biti raspoređene dodatne mašine koje su juče stigle iz Banjaluke, Prijedora i Mrkonjić Grada. 

"Dvije mašine će ostati u Istočnom Sarajevu kako bi dodatno pomogle da grad bude očišćen, a sve ostale idu prema Trnovu, a potom prema Dobrom Polju. Odatle dio ide prema Kalinoviku, a dio prema Foči, Nevesinju, Gacku i Zijemlju. Mašine koje su krenule prema Trnovu trebale bi u tom mjestu da budu oko 14.00 sati, a u Kalinoviku do kraja dana", rekao je Džombić. 

Prema njegovim riječima, na putu ka Trnovu postoji odron koji se stalno aktivira, pa će biti potrebno da tu ostane jedna mašina koja će stalno da dežura. 

"Zahtjev Han Pijeska za dvije mašine bit će realizovan uz pomoć `Zvornik-puteva`. Ukoliko bude potrebno dodatne mašine bit će dovezene iz `Bijeljina-puta`", istakao je Džombić. 
Radovanović je rekao da su načelnici Džombića i ministre detaljno upoznali sa situacijom u svih šest gradskih opština, koja je veoma teška, ali pod kontrolom. 

"Ovakva situacija je prouzrokovala dodatne finansijske izdatke za sve opštine i načelnici su izrazili nadu da će im Vlada RS pomoći. Sve opštine su već u januaru potrošile sva sredstva plantrana za čišćenje snijega", rekao je Radovanović i dodao da će biti potrebno napraviti dodatni plan za sredstvima za ovu godinu. 

Sastanku, na kojem je bilo riječi i o situaciji u ostalim dijelovima Republike Srpske, prisustvovali su i direktor Javnog preduzeća "Putevi RS" i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder. 

Nakon sastanka su svi njegovi učesnici obišli dijelove Istočnog Sarajeva, a u popodnevnim časovima je planirano da posjete opštine Trnovo i Kalinovik.