Apel lokalnim zajednicama
0

Uprkos snježnim padavinama, u RS-u nema razloga za paniku

SRNA
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder smatraju da stanovništvo nema razloga za paniku povodom situacije koju su izazvale obilne snježne padavine.

Rešićeva je na konferenciji za novinare istakla da nema dramatičnih promjena u odnosu na jučerašnji dan, ali da je najteža situacija u Kalinoviku koji još nema povezanu putnu komunikaciju sa ostalim dijelovima RS, dok se očekuje da i Istočni Drvar danas proglasi stanje prirodne nesreće.

Ona potvrdila da je oko 12.00 sati 19 teških mašina za čišćenje snijega krenulo iz Banje Luke ka Istočnom Sarajevu, gdje bi trebalo da stignu u kasnim popodnevnim ili večernjim časovima i odmah počnu sa radom. 

"Prioriteti u njihovom radu biće određeni kada mašine signu na područje Sarajevsko-romanijske regije. Dio te mehanizacije biće upućen ka Kalinoviku", rekla je Rešićeva i dodala da je Istočni Mostar uputio zahtjev da jedna od tih mašina bude angažovana u toj opštini.

Odgovarajući na pitanje zašto u čišćenje nije uključena mehanizacija sa područja Sarajevsko-romanijske regije, Rešićeva je rekla da je to u nadležnosti lokalnih zajednica i da se one suočavaju sa problemom da budžetima nisu predvidjele sredstva za čišćenje u obimu u kojem to zahtjevaju ovako velike količine snježnih padavina. 

Ona je apelovala na sve lokalne zajednice da angažuju sve raspoložive kapacitete. 

Navodeći da je noćas urađen veliki posao i da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni, Rešićeva je apelovala na građane da ne kreću na putu ukoliko to zaista nije neophodno, jer lavine povremeno prekidaju putne komunikacije. 
Doder je rekao da je svim načelnicima lokalnih zajednica u kojima je proglašeno vanredno stanje jutros ponovo upućeno pismo da se maksimalno angažuju na čišćenju lokalnih puteva, jer je mnogo sela i zaselaka do kojih se još nije došlo. 

"Lokalne zajednice moraju da ulože još veće napore", naglasio je Doder i dodao da je Vladi Republike Srpske upućeni zahtjev da finansijski pomogne lokalnim zajednicama u saniranju ovih problema. 

On kaže da je prioritet u narednim aktivnostima deblokada sela Zijemnje u Istočnom Mostaru u kojem je odsječeno od svijeta oko 100 mještana, među kojima ima i djece. 

Doder je rekao da na području Nevesinja i Berkovića duva jak vjetar koji ponovo nanosi snijeg na puteve tako da ih je potrebno ponovo čistiti.

On je istakao da će danas helikopterima biti dostavljeno više od 100 paketa pomoći ugroženom stanovništvu.