BiH
0

Džombić: Fiskalno vijeće BiH daleko od dogovora o budžetu

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da ni na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH u Sarajevu nije postignut dogovor o budžetu BiH za narednu godinu i da su strane učesnice veoma daleko od dogovora.

"Sve se vrti oko raspodjele sredstava iz indirektnih poreza. RS predlaže da za zajedničke institucije BiH iz indirektnih poreza bude odvojeno 689 miliona kako je to bilo 2009. godine, Ministarstvo finansija BiH traži 870 miliona, a Federacija BiH predlaže 780 miliona KM. Toliko smo daleko da nisam siguran kako ćemo da postignemo dogovor", izjavio je Džombić novinarima nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH.

On kao rješenje trenutne situacije predlaže da zajedničke institucije imaju privremeno finansiranje i sljedeće godine kao i ove. 

"Ove godine nije bilo nikakvih problema u izvršenju budžeta zajedničkih institucija i garantujem da ga neće biti ni naredne godine",  naglasio je Džombić i dodao da oni koji tvrde da privremeno finansiranje ne može biti i naredne godine pogrešno tumače zakon.    

On je istakao da su predložene uštede po određenim pozicijama koje uopšte neće napraviti problem u izvršenju budžeta zajedničkih institucija -  u oblasti plata, materijalnih troškova, kapitalnih ulaganja, rezerve i grantova. 

"Sve skupa moguće je uštedjeti 160 miliona KM",  tvrdi Džombić.   

Predsjednik Vlade RS istakao je da su entiteti u prethodne tri godine pravili uštede, a zajedničke institucije nisu i da je sada red na zajedničkim institucijama da to učine. 
"RS je dokumentovala da je u prethodne tri godine uštedjela 320 miliona KM, a ministar finansija u Vijeću ministara BiH Dragan Vrankić je dokumentovao 350 miliona, ali to nisu suštinske uštede. Bitno je da pričamo istim jezikom. To su bile uštede u odnosu na plan, a mi smo napravili uštede u odnosu na stanje iz 2009. godine",  rekao je Džombić.  

On je naveo da su uštede na platama od 40 miliona KM u zajedničkim institucijama bile na izvršenje plana u skladu sa sistematizovanim radnim mjestima koja nisu bila ni popunjena, što znači da nije ni bilo u tome nikakvih ušteda.