BiH
0

Utvrđeni rebalans budžeta RS-a veći za 150 miliona maraka

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je povećan za 150 miliona i iznosit će milijardu i 750 miliona maraka.

Entitetski premijer RS-a Aleksandar Džombić potvrdio je da se najznačajnija korekcija odnosi na veća izdvajanja za plaće, budući da su početkom godine povećane stope poreza i doprinosa.

“Rebalansom su obuhvaćeni efekti i na prihodnom i rashodnovnoj strani po tom osnovu”, kazao je Džombić na pres-konferenciji i potvrdio da ni u rebalansiranom okviru nije predviđeno povećane niti smanjenja plaća.

Također, najavio je za novembar izdavanje i novih dugoročnih obveznica u iznosu od 120 miliona, za koje se RS mora zadužiti jer su izostala sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a već dolazi na naplatu prva tranša duga po osnovu trezorskih zapisa.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija rekao je da je ovogodišnjim rebalansom budžeta prihodovna strana planirana “konzervativno i vrlo oprezno, kako budžetski korisnici ne bi stvarali osjećaj da mogu sve da potroše, a moglo bi se desiti da se ne realiziraju predviđeni prihodi”.

U prihodovnu stranu nisu uvršena sredstva od 30 miliona KM, usaglašenog duga, kako kaže Tegeltija, FBiH po osnovu ranije raspodjele prihoda od PDV-a, iako vjeruje da će o tome biti postignut dogovor, ali ne vjeruje da će RS-u do kraja godine biti vraćen taj iznos “zbog situacije u FBiH”.

Spremni smo na dogovor, naveo je, da FBiH taj iznos "prebaci" RS-u u prvom kvartalu naredne godine.

Skupština RS-a bi u novembru trebalo da se izjasni o rebalansiranom budžetu za ovu godinu.