Blizu kompromisa
0

Pomak u razgovoru o budžetu; u petak sjednica fiskalnog vijeća?

SRNA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić ocijenio je da je na današnjim razgovorima o budžetu i fiskalnom okviru u Delegaciji Evropske unije postignut određeni pomak koji će voditi ka krajnjem dogovoru.

"Radi se intezivno i vjerujem da ćemo se ponovo naći ili sutra ili prekosutra. Dali smo neke kompromisne prijedloge", rekao je Vrankić Srni i dodao da je "jedino rješenje da svi pomalo popuste".

On je ocijenio da je, ako bude dogovora, pitanje usvajanja budžeta za 2012. do kraja godine - samo tehnička stvar.

"Uvijek sam optimista i dajem svoj prilog tome. Vjerujem da ćemo svi imati dovoljno razumijevanja", dodao je on.

Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina rekao je Srni da je dogovoreno da svi elementi o kojima je danas razgovarano budu dostavljeni državnim i resornim entitetskim ministarstvima, nakon čijeg će razmatranja biti dogovoren naredni sastanak o budžetu.

Krajina je dodao da će Delegacija EU u BiH, takođe, dostaviti inicijativu predlažući da na raspolaganju budu određena sredstva kao pomoć za rješavanje ove situacije.

Prema njegovim riječima, Delegacija EU traži aktivan i kooperativan odnos svih domaćih učesnika kako bi se došlo do rješenja.
"Postoji mogućnost da u petak bude održana sjednica Fiskalnog vijeća putem video-linka. Bitno je da vidimo šta su elementi i da pokušamo to da riješimo", rekao je Krajina.

On je pojasnio da zbog velikog broja obaveza, odnosno zasjedanja Narodne skupštine RS, Predstavničkog doma federalnog parlamenta i federalne Vlade, tokom naredna dva dana vjerovatno neće biti novog sastanka o državnom budžetu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je danas da postoji prijedlog da okvir budžeta BiH za 2012. godinu bude smanjen za pet odsto, na oko 980 miliona KM, ali da nije postignut dogovor o izdvajanjima od indirektnih poreza.

"Mislimo da to još nisu dovoljne uštede kako bi budžet mogao da bude zatvoren. RS i dalje traži da indirektno oporezivanje ostane na nivou od 689 miliona. Sad ostaje da uradimo kalkulacije kako da bude zatvoren okvir na 980 miliona", izjavio je Džombić medijima iz RS.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas, nakon neformalnog razgovara sa specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom, da OHR neće nametati budžet zajedničkih institucija BiH, te da će budžet biti usvojen do kraja godine ukoliko svi budu konstruktivni.