BiH
11

Džindić najavio reorganizaciju u preduzećima u vlasništvu Vlade FBiH

FENA
Nermin Džindić
Nermin Džindić
Fokus Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine bit će praćenje Reformske agende koju je Vlada FBiH već usvojila, po riječima Nermina Džindića koji je danas u Uredu predsjednika FBiH predstavljen kao novi federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Novinarima je, nakon što je predsjednik FBiH Marinko Čavara predstavio četiri nova ministra, kazao da će okviru te agende fokus biti na energetici.

Ministarstvo će pratiti već aktiviranih devet projekata, a prioritet su Termoelektrana Tuzla, blok sedam, i Termoelektrana Banovići.

"Što se tiče energetike, i drugi projekti u okviru ovih devet će biti u fokusu. Bit će praćeni po novoj metodi koju planiramo uvesti, gdje ćemo strateške ciljeve koje je Vlada u Agendi predložila pretočiti u naše godišnje ciljeve, odnosno trogodišnje za vrijeme trajanja mandat", rekao je Džindić.

Što se tiče industrije, istakao je, fokus će biti na 26 preduzeća koja su u vlasništvu Vlade FBiH.

"To su uglavnom preduzeća koja imaju poteškoće u svim segmentima poslovanja. Uradit ćemo reorganizaciju tih preduzeća, a u oblasti namjenske industrije vjerovatno ćemo uraditi i jednu centralizaciju", dodao je.

Novoimenovana ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je istakla da su turizam i okoliš jako zahtjevne oblasti te da ima puno posla da se radi. Naglasila je da je turizam jedna od osnovnih grana razvoja s obzirom na priliv turista i prihode koje ostavljaju.

"Okoliš je također zahtjevna oblast, ali poprilično nesređena i tu će biti puno posla kod usklađivanja otklanjanja otpada u skladu s direktivama Evropske unije", navela je Đapo.

Vesko Drljača oblast koju pokriva Ministarstvo rada i socijalne politike ocijenio je složenom, naglašavajući da je potrebno provesti mnogo aktivnosti. Smatra da je potrebna kompletna reforma socijalne politike.

"Postoje brojne aktivnosti koje su pokrenute i koje se trebaju nastaviti. Potrebno je donijeti brojne zakone, nadamo se da ćemo planiranom dinamikom ostvariti ciljeve", rekao je Drljača.

Novoimenovani federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović u fokus je stavio zaštitu potrošača, dizanje standarda i kupovne moći, promoviranje domaćih proizvoda te jačanje domaćih trgovinskih lanaca.