Susret u Tirani
19

Džaferović se sastao s premijerom Albanije: Otvaranje bh. ambasade će unaprijediti odnose

S. H.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Tirani sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je izrazio zadovoljstvo saradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, istakavši da je u proteklom periodu održano više susreta na visokom nivou sa zvaničnicima Republike Albanije, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Džaferović je kazao da postoji obostrani interes da se unaprijede postojeći dobri odnosi. Naglasio je da će otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Albaniji, ali i najavljeno otvaranje ambasade Republike Albanije u Bosni i Hercegovini, biti prvi korak ka intenziviranju odnosa dvije države.

Na sastanku je razgovarano o evropskom putu Bosne i Hercegovine i Republike Albanije.

Bilo je riječi i o regionalnoj saradnji, te očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Predsjedavajući Džaferović i premijer Rama su istakli značaj regionalne saradnje, a bilo je riječi i o slobodnom kretanju ljudi, robe, kapitala i usluga Mini Šengenu.

Tema razgovora predsjedavajućeg Džaferovića i premijera Rame bila je i status nacionalnih manjina. Džaferović je zahvalio premijeru Albanije na podršci bosanskoj zajednici koja vijekovima živi na prostorima Republike Albanije.

Razgovarano je o saradnji u brojnim segmentima, te je istaknut značaj brojnih zaključenih bilateralnih sporazuma. Naglašeno je da treba raditi na finaliziranju sporazuma i memoranduma koji su u fazi zaključivanja, kako bi se saradnja unaprijedila.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je danas posjetio i Groblje narodnih heroja i položio cvijeće na spomen-obilježje Majka Albanija.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Albaniju Nusret Čančar, te savjetnici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, Radovan Kovačević i Davor Vuletić.