BiH
0

Džaferović: Napredak BiH zavisi od implementacije presude Sejdić-Finci

SRNA
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šefik Džaferović, predsjedavajući Privremene parlamentarne komisije za provođenje presude "Sejdić i Finci", izjavio je da Evropski put BiH zavisi od napora koji treba biti uložen u implementaciju ove presude.

Džaferović je tokom susreta sa državnim sekretarom za evropske poslove Češke Jiržijem Šnajderom istakao da se presuda mora izvršiti, jer je 17 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme da se uklone elementi diskriminacije koji postoje u Ustavu BiH.

On je rekao da je pitanje provođenja ove presude Suda za ljudska prava iz Strazbura otvorilo pitanje diskriminacije konstitutivnih naroda u entitetima, te dodao da usaglašavanje amandamana na Ustav BiH u velikoj mjeri zavisi od ishoda predstojećeg sastanka lidera šest stranaka, koji treba biti održan u petak, 9. marta, u Banjaluci. 

Šnajder, koji je i zamjenik ministra inostranih poslova Češke, rekao je da će njegova zemlja i dalje podržavati BiH na njenom evroatlantskom putu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"Kao članica EU i NATO, Češka je spremna pružiti podršku BiH, ali u tom procesu ne treba zanemariti ni odgovornost lokalnih institucija", istakao je Šnajder tokom susreta sa  Džaferovićem.