{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džaferović: Približavaju se stavovi kada je u pitanju Dom naroda PSBiH

F
31.1.2012. u 14:20
0
0
Džaferović: Približavaju se stavovi kada je u pitanju Dom naroda PSBiH
0
Džaferović: Približavaju se stavovi kada je u pitanju Dom naroda PSBiH
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Naredna sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" bit će održana 13. februara.
Predsjedavajući privremene zajedničke komisije Šefik Džaferović je nakon današnje sjednice te komisije kazao novinarima da je suština današnjih zaključaka da se vidi da li je do 13. februara moguće postići političku saglasnost na nivou komisije.

"Ukoliko to ne bude bilo moguće zatražit ćemo pomoć predsjednika šest političkih stranaka, da vidimo da li je moguće da oni postignu političku saglasnost o pitanjima koja se tiču amandmana na Ustav BiH koji bi značili implementaciju presude u predmetu 'Sejdić i Finci protiv BiH'“, kazao je Džaferović.

Ono što mogu da kažem je da se približavaju stavovi kada je Dom naroda u pitanju.

Džaferović je na sjednici komisije prezentirao prijedlog amandmana stranaka Platforme koji se tiče Doma naroda PSBiH.

„Stranke Platforme predlažu da se Dom naroda PSBiH sastoji od 24 delegata, dvije trećine iz Federacije, jedna trećina iz RS-a, dakle da to bude po sedam predstavnika iz konstitutitvnih naroda plus tri iz reda ostalih. Bile bi dvije trećine iz Federacije, jedna trećina iz RS-a, s tim što bi se u oba entiteta birali i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, a ne kao što je to do sada da se Bošnjaci i Hrvati biraju samo u Federaciji, a Srbi da se biraju samo u RS-u“, kazao je Džaferović.

Dodao je da bi se u Federaciji biralo šest Bošnjaka, šest Hrvata, dva Srbina i dva iz reda ostalih, a u RS-u bi se biralo pet Srba, jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih.

„Cijeneći napore, volju i želju svih članova komisije da ovo vrlo važno pitanje za BiH riješimo, iz dana u dan se sve više potvrđuje da ćemo morati sačekati da 'gospodari života i smrti u BiH', dakle ovih šest ljudi, odluče na koji način će implementirati ovu presudu“, kazao je novinarima član komisije iz Stranke za BiH Beriz Belkić.

Članovi komisije iz RS-a kazali su da će sačekati stav Narodne skupštine RS-a, koja bi trebala održati sjednicu 7. februara.

Borislav Bojić iz SDS-a je kazao novinarima da ono što može da primijeti kao pomak, da su i političke partije iz Federacije prihvatile da se obim ustavnih promjena svodi praktično na presudu Evropskog suda za ljudska prava, dakle Dom naroda i Predsjedništvo BiH. To je, dodao je, određena vrsta pomaka.

„Očekujem da će 7. februara, kada su u pitanju prijedlozi političkih partija, a oni su slični kada je u pitanju SDS, SNSD, PDP i DNS, biti potpuno jasno razmotreni u Narodnoj skupštini RS-a i kao takvi biti predočeni pred komisiju 13. februara“, kazao je Bojić.

Ponovio je da SDS smatra da obim ustavnih promjena treba da bude samo implementacija presude i ništa više.

„Znamo da svi problemi ove Bosne i Hercegovine leže u
Ustavu. Ukoliko ne prihvatimo činjenicu da je želimo graditi kao državu jednakopravnih naroda koji u njoj žive i građana, mislim da ćemo još biti u ovim zavrzlamama, nažalost, na štetu svih nas koji živimo u BiH“ kazala je novinarima članica komisije iz HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: