BiH
0

Različiti stavovi članova komisije u slučaju Sejdić i Finci

FENA
Zgrada Vijeća ministara BiH
Zgrada Vijeća ministara BiH
Ono što bismo mogli izvući kao zajednički presjek sjednice jest da se ipak ova reforma svodi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH, na zahvate u Ustavu BiH kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda.

Ovako je predsjedavajući Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ Šefik Džaferović rezimirao današnju sjednicu te komisije.

Džaferović je dodao da, ukoliko bi bio indirektan izbor članova Predsjedništva onda bi to zahtijevalo širu promjenu Ustava BiH.

„Čini mi se da se sve političke stranke slažu da o tome nije bilo razlike, istina pod uslovima koje su one navodile, da se u Dom naroda PSBiH, u strukturu Doma naroda, treba uključiti i klub ostalih“, kazao je Džaferović novinarima.

Dodao je da je to ono što bi se moglo izvući kao zajednički imenitelj dosadašnjeg rada ove komisije.

Najavio je da će Komisija danas popodne nastaviti s radom „da vidimo da li je moguće dalje približiti stavove“.

„Ukoliko bude bilo moguće onda ćemo nastaviti dalje da radimo. Ukoliko ne bude bilo moguće onda ćemo ostaviti pauzu od nekih sedam-osam dana. Sastali bismo se ponovo 1. decembra i sačinili definitivan izvještaj za oba doma Parlamentarne skupštine BiH“, kazao je Džaferović.

Ponovio je da su pitanja o kojima postoji saglasnost - pitanje obima i pitanje uspostave ili formiranja kluba ostalih u Domu naroda PSBiH.

Po njegovim riječima, o svim drugim pitanjima postoje različiti stavovi političkih stranaka.

„Neki su jedni dugima bliži, neki su udaljeniji. Vidjet ćemo šta će donijeti daljnji rad Komisije“, kazao je Džaferović.

Članovi Komisije danas su se izjašnjavali o konkretnim pitanjima kao što je pitanje koji opseg ustavnih promjena zahvata ova presuda, da li je to samo Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH, ili zahvata nešto širu ustavnu reformu.

Iznijeli su stavove i o tome kakav treba biti Dom naroda PSBiH, koja je njegova uloga, koliko delegata bi trebao imati, ko i kako bi ih birao....

Bitne razlike članovi ove komisije pokazali su kada je u pitanju Predsjedništvo BiH te način izbora članove Predsjedništva.

Ova pitanja članovi Komisije pokušat će usaglasiti na poslijepodnevnoj sjednici.

Međutim, u diskusiji se čulo i mišljenje da je bilo kakav ozbiljniji dogovor nemoguć bez dogovora političkih predstavnika šest vladajućih političkih stranaka.

„I to je jedno od pitanja koje svakako treba uključiti u rad. Vodili smo računa o tome. Imali smo sjednicu 4. novembra na kojoj smo saslušali predstavnike nevladinog sektora i nakon toga narednu sjednicu smo imali jučer“, kazao je Džaferivć.

Po njegovim riječima, to je bio period u kojem su trebale da razgovaraju političke stranke između sebe i predsjednici političkih stranaka. Svakako i oni trebaju dati svoj doprinos u rješavanju ovih pitanja.

„Očekujem u narednih nekoliko dana, do 1. decembra, da se dese razgovori, između ostalog, i na tom nivou“, dodao je.

Džaferović je istaknuo da će se Komisija svakako, makar s izvještajem, obratiti domovima Parlamentarne skupštine, i obavijestiti ih o tome šta je uradila.

„Hoće li tu biti amandmana, jedan, dva, više amandmana, u svakom slučaju to će morati biti izvještaj o kojem će raspraviti oba doma PSBiH i onda kazati Komisiji šta i kako dalje“, kazao je Džaferović.