{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Stav EU prema implementaciji presude "Sejdić-Finci" ostaje isti

F
FENA
8.3.2012. u 16:08
0
0
Stav EU prema implementaciji presude "Sejdić-Finci" ostaje isti
0
Stav EU prema implementaciji presude "Sejdić-Finci" ostaje isti
Dervo Sejdić
Sastanci političkih lidera koji ne poluče opipljive rezultate ne mogu biti smatrani kredibilnim naporom na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", izjavila je danas Feni glasnogovornica Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, Jamila Milović-Halilović odgovarajući na pitanje kakva su očekivanja EU u vezi sa implemetacijom presude Sejdić-Finci uoči sutrašnjeg sastanka lidera vladajuće šestorke u Banjoj Luci.
"Evropska unija je već mnogo puta istakla svoje stajalište o ovom pitanju i ono ostaje nepromijenjeno. Da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a u skladu sa zaključcima Vijeća EU iz marta prošle godine, mora biti preduzet kredibilan napor u provođenju presude Sejdić-Finci", kazala je Milović-Halilović.

Provođenje presude, čime će Ustav BiH biti usklađen sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, uslov je da zemlje članice Evropske unije aplikaciju Bosne i Hercegovine smatraju kredibilnom.

"To je odgovornost političkih lidera Bosne i Hercegovine. Neophodno je što prije postići napredak u vezi sa tim, ukoliko Bosna i Hercegovina želi podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo tokom ove godine", upozorila je glasnogovornica Delegacije EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: