Lider HDZ-a 1990
0

Ljubić: Hitno postići dogovor o implementaciji presude Sejdić-Finci

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je za Agenciju Fena da bi se na sastanku šest lidera sutra u Banjoj Luci trebalo razgovarati prvo o inventuri postojećih dogovora, odnosno njihovom ispunjenju.

Po njegovim riječima, trebalo bi se razgovarati i o budžetu za ovu godinu i fiskalnom okviru do 2014. godine, što je uvjet za kredite koje BiH treba povlačiti.

S druge strane, kazao je Ljubić, mislim da je urgentno da pokušamo postići dogovor o principu za implementaciju presude Evropskog suda u Strazburu temeljem apelacije "Sejdić-Finci", s obzirom na to da je 12. mart rok kada povjerenstvo treba zaključiti svoj rad u ovoj fazi.

"Naravno, tu je vojna, državna imovina kao pitanja koja su, rekao bih, godinama konstantno pred nama. Međutim, u ovom momentu je urgentnije pitanje vojne imovine, s obzirom na samit NATO-a ovoga proljeća kada bi trebala biti donesena odluka o pokretanju MAP-a ili nekoj drugoj odluci koju NATO može donijeti“, kazao je Ljubić.

Mislim, dodao je, da bi se na sastanku u petak trebao napraviti napredak, posebice budući da smo o nekim pitanjima već ranije postigli bili solidnu razinu usuglašenosti, kao što je vojna imovina.

"O budžetu i budžetskom okviru, tu ne mogu pouzdano reći. Trebamo vidjeti što to ministar finansija i predsjedavajući Vijeća ministara nam imaju prezentirati. Pretpostavljam da će i oni biti tamo iako nemam pouzdanu informaciju o tome“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Mislim, da je petak zadnja prilika da do roka koji smo sebi sami zadali za implementaciju presude Suda u Strazburu pokušamo doći do nekog dogovora, istakao je.

"Ne mogu reći da li će se to desiti, ali mislim da postoji prostor da se dogovorimo“, kazao je Ljubić.

Na stajalištu sam, dodao je, da čak i ako se ne dogovorimo o konkretnim rješenjima, da treba nastaviti rad i povjerenstvo, a trebaju i lideri političkih stranaka pomogati da se dođe do rješenja.

U skladu sa zaključkom oba doma PSBiH, rad Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH trebao bi završiti najkasnije do 12. marta, nakon čega bi komisija o rezultatima svoga rada trebala izvijestiti parlamentarne domove.