Parlamentarna skupština BiH
0

Novi pokušaj pronalaženja rješenja u slučaju Sejdić i Finci

SRNA
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Kolegijum Privremene komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" danas bi trebalo da održi sastanak sa predsjednicima svih 13 političkih stranaka zastupljenih u parlamentu BiH.

"Poziv na radno-konsultativni sastanak upućen je predsjednicima svih 13 političkih stranaka. Imamo potvrdu da su svi primili poziv, a do sada niko nije javio da neće doći", izjavio je juče Srni predsjedavajući Komisijom Šefik Džaferović.

Prema njegovim riječima, sastanak je sazvan da bi se iscrpile sve mogućnosti koje parlament ima na raspolaganju za postizanje potrebnog stepena političke volje radi sačinjavanja amandmana na Ustav BiH u smislu provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci". 

Džaferović smatra da sastanak političke šestorke u petak, 9. marta, u Banjoj Luci, na kojem će, kako je najavljeno, biti razgovarano i o provođenju odluke Suda u Strazburu nije u koliziji sa sutrašnjim sastankom. "To može biti samo kompatibilno", uvjeren je Džaferović. 

On je naglasio da na sastanku Kolegijuma Komisije i predsjednika 13 parlamentarnih stranaka neće biti traženo konačno rješenje za ustavne amandmane kojima bi bila provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

"Ovo su konsultacije sa ciljem postizanja političke volje, a konačno rješenje će svakako biti na sjednici Komisije zakazanoj za 12. mart", precizirao je Džaferović.

Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dali su Privremenoj komisiji za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" rok da do 12. marta završi pripremu amandmana na Ustav BiH kojima bi bila provedena odluka Suda u Strazburu.
Nakon sjednice zakazane za 12. mart, Komisija je dužna da o rezultatima svog rada obavijesti parlament BiH.

Do isteka prethodnog roka, 30. novembra, Komisija nije postigla dogovor o amandmanima na Ustav BiH kojima bi bila provedena presuda Suda iz Strazbura, pa su joj parlamentarni domovi produžili rok.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u januaru Rezoluciju o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, kojom se Parlamentarna skupština BiH poziva da do 15. marta usvoji ustavne amandmane u vezi sa odlukom u slučaju "Sejdić-Finci". BiH u slučaju da do tog roka ne primijeni u Ustavu BiH presudu Suda u Strazburu u aprilu prijeti suspenzija iz članstva u Vijeću Evrope.

Početak radno-konsultativnog sastanka, koji će biti održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, zakazan je za 11 sati.