Uputio apel političarima
1

William Hague: BiH mora promijeniti Ustav

SRNA
William Hague
William Hague
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague pozvao je danas političke lidere u BiH da učine odlučan napor na provođenju presude Sejdić-Finci i donesu zaključak koji će biti u skladu sa presudom Suda u Strasbourgu.

"BiH nije prva zemlja koja treba da promijeni svoj ustav kako bi se ispunili evropski standardi, te apelujem na lidere da reaguju bez odlaganja kako bi se osiguralo da BiH ne zaostaje za svojim susjedima na putu ka članstvu u EU", saopštio je danas Hague.

On navodi da je svjestan činjenice da postizanje dogovora o ustavnoj reformi nije lak zadatak za bilo koju zemlju, a pogotovo za BiH i da problem u vezi sa slučajem Sejdić-Finci proističe iz Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Na državama članicama Vijeća Evrope je da osiguraju da BiH postigne odgovarajući rezultat u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine, u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH. Kao što presuda i nalaže, BiH mora da prilagodi svoj ustav, tako da se osigura da nijedan građanin nije onemogućen da se kandiduje za političke funkcije, bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost", apeluje Hague, koji je i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope.

On je izrazio žaljenje zbog toga što Zajednička privremena komisija Parlamentarne skupštine BiH još nije napravila dovoljan napredak ka punom provođenju presude.

Evropsko vijeće EU je u martu 2011. godine upozorio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU neće moći stupiti na snagu sve dok se ne učini kredibilan napor ka punom provođenju presude Sejdić-Finci.

Hague u saopštenju iznosi nadu da će doći do značajnog i opipljivog napretka ka punom provođenju presude do juna, kada će biti održan sljedeći sastanak Komiteta ministara Vijeća Evrope u vezi sa ljudskim pravima.