BiH
0

Dva bh. državljana iz Sirije doputovala jutros u BiH

Anadolija
Još dva bosanskohercegovačka državljana, koju su uspjeli izbjeći iz Sirije, doputovali su jutros u BiH, potvrdila je za agenciju Anadolija konzul u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Istanbulu Nedžara Ercan.

Ercan je kazala kako su majka i sin, koji su imali problema sa dokumentacijom za izlazak iz Turske pri posljednjoj evakuaciji bh. državljana, doputovali u BiH, a jutrošnjim letom sa aerodroma "Ataturk" iz Istanbula su u Sarajevo doputovala njena dvojica sinova koji su zbog zastarjele dokumentacije u Turskoj zadržani nešto duže.

"Radi se na izradi dokumentacije za još dvije osobe, a riječ je o ocu ovih momaka i još jednom Sirijcu koji je u Tursku prešao na ilegalan način", otkrila je Ercan.

Četiri familije koje su prošle sedmice prešle iz Turske u BiH uskoro mogle biti kompletne dolaskom preostale dvije osobe.

"Do sada su iz Turske u BiH prešle 23 osobe, a nadamo se da će taj broj uskoro porasti i na 25", izjavila je Nedžara Ercan.

Agencija Anadolija saznaje da su predati zahtjevi za evakuaciju jednog sirijskog doktora, njegove žene koja je porijeklom iz BiH, te njihovih devetero djece.

Ova porodica kontaktirala je Generalni konzulat BiH u Istanbulu, poručujući kako im je nemoguće dalje ostati u Halepu.

Troškove izrade dokumenata državljanima BiH koji su uspjeli izbjeći iz Sirije pokrilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je također pomoglo i u plaćanju troškova smještaja.

Od početka vojnih operacija u Siriji, bosanskohercegovačka predstavništva u susjednim zemljama Jordanu i Turskoj pružila su različite vidove konzularne pomoći za stotinjak bh. državljana koji su se nalazili u Siriji.