{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sirija: Nova četiri zahtjeva za evakuaciju bh. državljana

A
15.8.2012. u 15:03
1
0
Sirija: Nova četiri zahtjeva za evakuaciju bh. državljana
1
Sirija: Nova četiri zahtjeva za evakuaciju bh. državljana
Ambasada Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan još uvijek ne uspijeva stupiti u kontakt sa šest bosanskohercegovačkih porodica u ratom zahvaćenom gradu Alepu u Siriji.
Ambasada BiH u Jordanu u potrazi za ovim ljudima sarađuje sa svim međunarodnim organizacijama. Problem je, kako u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) ističe ambasador BiH u Jordanu Darko Zelenika, jer opasnost u Siriji vreba sa svih strana.

"U prekidu su telefonske i internet veze. Također, izgubili smo i mobilne veze sa porodicama šest bosanskohercegovačkih državljana", izjavio je ambasador Zelenika za AA.

U međuvremenu stigla su još četiri zahtjeva za evakuaciju bh. građana iz drugih dijelova Sirije.

Ambasador Zelenika tvrdi da Ambasada BiH u Jordanu čini sve što je u njenoj moći kako bi pružila sve konzularne i druge vrste pomoći bosanskohercegovačkim državljanima i članovima njihovih porodica koji žive u Siriji.

"Osobama koje imaju bh. državljanstvo odmah izdajemo novu putnu dokumentaciju, dok članovima njihovi porodica koji imaju samo sirijsko državljanstvo, izdajemo ulazno-uzlazne vize. Dakle, cijela porodica može putovati prema BiH s važećom putnom ispravom BiH, ili sa vizom u sirijskoj putnoj ispravi", dodao je Zelenika.

Od početka godine ova Ambasada izdala je četiri putne isprave za državljane BiH, 23 putna lista i više od 75 ulaznih viza. Većinom su u pitanju bili sirijski državljani čiji su članovi porodica državljani BiH.

Prema informacijama koje je Ambasada BiH u Amanu dobila tokom posljednjih razgovora s predstavnicima šest porodica kojima se gubi svaki trag, oni se najvjerovatnije nalaze na području grada Alepa. Borave u nesigurnim uvjetima. Promet ne funkcionira. Iz tog sirijskog grada izlazi se samo vlastitu odgovornost.

Veliki broj porodica, objašnjava Zelenika, ne želi izaći iz zemlje. Veliki problem predstavlja i to što su neke porodice podijeljene oko toga da li da idu ili da ostanu u zemlji. Tako da se uglavnom odlučuju ostati u Siriji.

"Sve su to okolnosti koje treba imati u vidu", istakao je Zelenika.

Vijeće ministara BiH je na sjednici od 10. augusta zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da poduzme sve potrebne mjere i radnje u cilju ukazane potrebe za evakuacijom u BiH svih državljana BiH i članova njihovih obitelji koje žele da napuste Sirijsku Arapsku Republiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: