Nakon prekida veza
65

Porodica jednog bh. državljanina uspjela prebjeći iz Alepa u Tursku

Piše: A. Pobrić
Ulice Alepa (Foto: AFP)
Ulice Alepa (Foto: AFP)
Šest porodica bh. državljana iz sirijskog grada Alepa javilo se u proteklom periodu Ambasadi BiH u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, zahtijevajući evakuaciju. Usljed prekida mobilne telefonije u Alepu Ambasada je izgubila kontakt s njima, a jutros je jedna šestočlana porodica uspjela ući na teritoriju Turske.

Tražeći spas od krvavih sukoba i kiše granata ova porodica uspjela je u vlastitom aranžmanu preći 60 km, koliko Alep dijeli od granice s Turskom, a Ambasadi BiH su se javili s telefonske govornice. Upućeni su u Konzulat BiH u Istanbulu, gdje će biti zbrinuti, kazao je ambasador naše zemlje u Turskoj Dragoljub Ljepoja za portal Klix.ba.

U Amanu još uvijek pokušavaju kontaktirati mobilne i fiksne telefone preostalih porodica.

"Ocjenjujemo da su oni mobilni i gajimo nadu da se dio njih, a najbolje bi bilo da su svi, uspio evakuisati i doći do Turske", rekao nam je ambasador BiH u Jordanu Darko Zelenika, čija ambasada pokriva i područje Sirije. Tim porodicama su dati telefonski brojevi naših misija u Ankari i Istanbulu te su zamoljeni da se jave čim uspiju kročiti na teritoriju susjedne Turske.

Ambasador Zelenika je još jednom istakao dobru saradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova i Vijećem ministara BiH, te istakao da su ranije pomogli dvjema porodicama da se prebace u Liban, kao i da su izdali vize za jednu peteročlanu porodicu koja im se obratila za pomoć.

U razgovoru sa ambasadorom Zelenikom oni su kazali kako su zaprepašteni žestokim okršajima u Siriji.

"Radi se uglavnom o višečlanim porodicama od kojih neke decenijama žive u Alepu i dobro su situirane. Njima je ova situacija teško pala, ne mogu vjerovati da se sve ovo uopšte dešava", prenio nam je Zelenika.

U Siriji živi ili boravi blizu 2.000 državljana BiH, od kojih je najveći broj njih u bosansko-sirijskom braku.