Jutros stiglo pet osoba
0

Druga grupa bh. državljana izbjeglih iz Sirije na putu za BiH

Anadolija
Druga grupa bosanskohercegovačkih državljana koji su izbjegli iz Sirije trenutno je na putu za Bosnu i Hercegovinu. Grupa, u kojoj se prema nepotvrđenim informacijama nalazi 14 bh. državljana, poletjela je avionom sa aerodroma "Ataturk" u Istanbulu i očekuje se da će stići na Sarajevski aerodrom danas oko 14 sati.

Ovu informaciju za agenciju Anadolija potvrdila je konzul u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Istanbulu Nedžara Ercan.

Prethodno je jutros u Sarajevo avionom iz Istanbula doputovalo petero bh. državljana izbjeglih iz Sirije, potvrdila je Ercan.

Ona je kazala kako ne raspolaže informacijama da li su se majka i sin, koji su imali problema sa dokumentacijom za izlazak iz Turske, uspjeli ukrcati na avion za Sarajevo.

Od početka vojnih operacija u Siriji, bh. predstavništva u Siriji susjednim zemljama Jordanu i Turskoj su pružila različite vidove konzularne pomoći za stotinjak bh. državljana koji su se nalazili u toj zemlji.

Pored pojedinačnih zatjeva i pojedinačnih prelazaka iz Sirije u Tursku, a nakon toga i u BiH, današnji dolazak je prvi masovniji prelazak bh. državljana koji su izbjegli iz Sirije i privremeno boravili u Turskoj.