BiH
1

Duvnjak: Današnja sjednica Predstavničkog doma PFBiH neformalno okupljanje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zamjenik predsjednika Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak ocijenio je u izjavi za Fenu današnju sjednicu ovog doma neformalnim okupljanjem parlamentarnih političkih partija, što ne priliči ugledu i dignitetu najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH.

Potvrdio je da su iz ove stranke obavijestili u ponedjeljak domaće i strane relevantne institucije da se radi o "nelegalnoj aktivnosti koja je suprotna odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, a za SDA ona kao takva ne može proizvesti nikakve prave posljedice".

Podsjetio je da je dosadašnji predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) ranije zakazao sjednicu, ali da ju je prolongirao za 3. i 4. juli u poslovničkom roku, imajući u vidu da će se 2. jula održati vanredna sjednica koju su inicirali klubovi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990.

"Ovi klubovi poslanika nisu se složili s takvom odlukom, ali ističem da je takva odluka predsjedavajućeg Zvizdića valjana jer jedini on ima nadležnost da zakazuje i odgađa zakazane sjednice", kaže Duvnjak, naglašavajući da predstavnici ovih klubova nisu imali dovoljno strpljenja i razumijevanja da sačekaju za sljedeću sedmicu zakazane sjednice.

Poručio je da se današnjom sjednicom izašlo iz okvira zakona, ustavnog i institucionalnog djelovanja, a činjenica da se na tom "neformalnom okupljanju" iskoristila prilika za smjenu rukovodstva Doma i imenovanje novog "najbolje pokazuje netaktičnost te odsustvo političke i demokratske kulture".

On smatra da se ovakvim neustavnim djelovanjem BiH uvodi u veliku političku, ali i ekonomsku krizu, dodajući da će organi SDA (Predsjedništvo i Glavni odbor) donijeti odluke o tome kako će dalje postupati.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH s mjesta predsjedavajućeg smijenjen je Denis Zvizdić, a na njegovo mjesto imenovan je Fehim Škaljić (SBB). Smijenjen je i dopredsjedavajući Stanko Primorac (Hrvatska stranka prava), a na njegovo mjesto imenovan je Tomo Vidović (HDZBiH).