BiH
29

Duraković: S Orićem još niko nije kontaktirao niti se zna zvaničan razlog hapšenja

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, rekao je za Klix.ba kako još uvijek nemaju zvanične informacije zašto je uhapšen Naser Orić.

Duraković će u prijepodnevnim satima pokušati posjetiti Orića, a ako to ne bude moguće pokušat će, zajedno s advokatima, doći do zvaničnih informacija od institucija Švicarske.

On dodaje da s Orićem još niko nije stupio u kontakt te da se očekuje da njegovi advokati budu prvi s kojima će razgovarati.

Duraković dodaje kako će svi zakazani sastanci s predstavnicima Ženeve biti otkazane.

“Ja sam ovdje došao u delegaciji s Naserom Orićem. Nisu mogući bilo kakvi sastanci sa ovdašnjim zvaničnicima dok ne dobijemo konkretne informacije šta se dešava i šta je razlog njegovog hapšenja”, kaže Duraković.

Inače, za danas je bio zakazan sastanak s gradonačelnicom Ženeve, ali i s kantonalnim i državnim vlastima u Švicarskoj.

Duraković kaže da njega lično niko nije kontaktirao iz bh. ambasade u Bernu, ali da ima informacije kako su sve institucije uključile da se, prije svega, dođe do konkretnih razloga zašto je Orić uhapšen.

Švicarska granična policija potvrdila je da je u kantonu Ženeva uhapsila Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, te saopćila da je predat ženevskoj policiji, a zatim stavljen na raspolaganje Federalnom uredu za pravdu (OFJ).

Kako je naveo glasnogovornik granične policije, Orić je uhapšen na carinskom prijelazu Thonex-Vallard, javlja švicarska agencija ATS.

Također, potvrđeno je da je Orić uhapšen po potjernici iz Srbije koja je za njim raspisana još prošle godine.

No, advokatica Vasvija Vidović već je ranije potvrdila da je ta potjernica brisana iz baze Interpola pa nije jasno kako su švicarske vlasti mogle uhapsiti Orića po potjernici koja je trebala biti povučena.