BiH
40

Konzul BiH posjetio Orića: Naser smatra da su neosnovani razlozi njegovog zadržavanja

Piše: E. F.
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
latko Akšamija, šef konzularnog odjeljenja Ambasade BiH u Švicarskoj posjetio je jučer Nasera Orića u zatvoru u Ženevi gdje se ratni komandant Srebrenice nalazi u ekstradicijskom pritvoru koji mu je određen nakon prošlosedmičnog hapšenja.

Ovo je za Klix.ba potvrdio i Boro Bronza koji je kazao da je Akšamija sa Orićem je proveo pola sata. Novih saznanja o njegovom slučaju još uvijek nema.

"Zvaničnih informacija o hapšenju još uvijek nema. Mi nismo dobili bilo kakvu dokumentaciju od švicarske strane koja se odnosi na Orićevo hapšenje", kazao je Bronza.

Ogorčen hapšenjem

Na snazi su, kako je istakao, koraci koje poduzima Orićev pravni tim, a kako bi on bio pušten na slobodu. Prema sada dostupnim infomacijama, Orić je uhapšen zbog istrage koja se protiv njega vodi za zločine u Zalazju koje se navodno, sada pojavljuje kao novi momenat u cijelom slučaju.

Švicarske vlasti tvrde da Tužilaštvo Srbije Nasera Orića tereti za djela koja nije procesuirao Haški sud. Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici su 10. juna uhapsili pravosudni organi Švicarske na osnovu potjernice iz Srbije.

"Orić je izrazio neslaganje sa samim činom hapšenja zbog neosnovanosti i neodrživosti navedenih razloga za njegovo zadržavanje. Ustvrdio je da su ti isti razlozi odbačeni u ranijem procesu koji je protiv njega vođen u Haškom tribunalu. Istakao je i da smatra kako je potrebno da državni vrh bude što aktivniji u njegovoj odbrani. Ogorčen je činom njegovog hapšenja", kazao je Bornza prenoseći za Klix.ba detalje posjede bh. konzula..

Ambasador BiH kazao nam je i kako mu je i Ministar pravde BiH Josip Grubeša potvrdio da u ovu instituciju nikada nije stigla zvanična obavijest o hapšenju našeg državljanina u Švicarskoj.

Ovo je za Klix.ba danas potvrdila i Marina Bakić, portparolka Ministarstva pravde BiH kazavši kako, iako su zvaničnim putem zatražene, informacije od Švicarske još uvijek nisu stigle.

Podsjećamo, Naser Orić je 2008. nakon dvogodišnjeg sudskog procesa u Hagu oslobođen optužbi za događaje na području Srebrenice koji su mu se stavljali na teret. Dešavanja u mjestu Zalazje nisu bila ni obuhvaćena optužnicom jer, kako je odlučio tada postupajući tužitelj, nije bilo dovoljno dokaza koji bi inkriminisali Orića.

No, kako se čini, Okružno tužilaštvo u Srbiji pokrenulo je novu istragu u odnosu na ove događaje. Tako je za Orićem i još nekoliko osoba raspisana potjernica u februaru prošle godine no ona je brisana iz baze Interpola nakon upućenog protesta na istu. Ipak, čini se kako je Orić uhvaćen baš po toj crvenoj potjernici, iako je nevažeća.

Međutim, Srbija se u međuvremenu snašla te je, kako je za Klix.ba kazala Vasvija Vidović, advokatica Orića, švicarskim organima gonjenja poslala novu potjernicu za Orićem vrlo sličnog sadržaja onoj koja je povučena.

Oriću ne dozvoljavaju da se javi porodici

Navodno, sada su se pojavili neki novi argumenti koji se odnose na događaje u Zalazju te su oni tretirani novom potjernicom. Potvrdio je ovo za Klix.ba i Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica koji je bio sa Orićem u trenutku njegovog hapšenja.

"Navodno ti argumenti nisu bili tretirani pred Haškim tribunalom ali advokati Orića tvrde da to nije tačno te sve rade da to ospore", kazao je Duraković.

Duraković je kazao kako će on ostati u Ženevi sve dok se postupak u odnosu na Orića ne okonča. Istakao je kako još uvijek čeka odobrenje da posjeti Orića koje nije dobio uprkos činjenici da je potrebni zahtjev podnio još u petak.

"Čudno mi je to da ne dozvoljavaju da ga vidim kao i da mu nikada nisu dopustili da se javi porodici, " kazao je Duraković.