BiH
18

Dunović nije dao saglasnost za imenovanje Šupljeglava i Čengića u FERK

FENA
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednk Federacije BiH Milan Dunović nije dao saglasnost na imenovanje Predraga Šupljeglava i Enesa Čengića za članove Regulatorne komisije za energiju (FERK), saopćeno je iz njegovog ureda.

Kako se navodi u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika FBiH, on je "ispunio svoje obećanje da će u sklopu svojih ustavnih ovlaštenja kontrolisati donošenje svih odluka Vlade Federacije BiH, kao i insistirati da se striktno poštuju sve zakonske odredbe prilikom donošenja novih odluka, imenovanja i slično".

"S obzirom da je Komisija, koju je formirala Vlada Federacije BiH u svrhu imenovanja članova federalne Regulatorne komisije za energiju (FERK), kao i sama Vlada Federacije BiH, prilikom predlaganja Predraga Šupljeglava za člana komisije iz reda srpskog naroda napravila određene zakonske propuste, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović nije dao saglanost za njegovo imenovanje", kaže se u saopćenju, te navodi da kandidat Predrag Šupljeglav ne ispunjava posebne zakonske uslove za imenovanje jer nema višegodišnje profesionalno iskustvo u energetskom sektoru.

"Članom 28. Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH jasno je definisano da članovi Regulatorne komisije ne mogu biti pripadnici bilo koje političke stranke, niti se mogu aktivno uključivati u političke aktivnosti, o čemu će prilikom davanja svoje saglasnosti na imenovanje potpredsjednik Federacije BiH također voditi računa", stav je Dunovića.

Takav propust, navodi se dalje u saopćenju, napravljen je kod kandidata Enesa Čengića, koji je član Glavnog odbora SDA. Ipak, kandidat Čengić ispunjava sve ostale opšte i posebne zakonske uslove, te je njegovo imenovanje moguće, ali tek nakon dostavljanja dokaza o tome da nije više stranački aktivan.

"Za kandidata iz reda hrvatskog naroda nije ni raspisan javni konkurs, te imenovanje bez konkursne procedura, koja je propisana Članom 24. Zakona o električnoj energiji FBiH, nije moguće. Vlada je i u tom slučaju odlučila da postupi na način da sadašnjeg v.d. člana FERK-a, bez konkursa imenuje u punopravnog člana. Smatramo da treba provesti novu Konkursnu proceduru za kandidata iz reda hrvatskog naroda, s obzirom na to da je ista posljednji put provedena 2012.godine. Evidentno je da je Vlada FBiH odmah prilikom predlaganja kandidata za imenovanje članova FERK-a napravila više propusta davajući prednost kandidatima koji ne ispunjavaju sve neophodne zakonske uslove, te pokazala još jednom da ne obavlja svoj dio posla u skladu sa zakonima i propisima", stoji u saopćenju.

Potpredsjednik Federacije BiH će i dalje voditi računa o ovakvim i sličnim uslovima koje mora da ispunjava svaki kandidat za člana FERK-a, a kako bi spriječio protivzakonito djelovanje Vlade Federacije BiH. Istim principima zakonitosti i transparentnosti potpredsjednik Federacije BiH će se voditi i prilikom svih budućih imenovanja, poručuju iz Kabineta potpredsjednika FBiH.