Slagalica vlasti
0

Državni premijer i šef diplomatije idu u paketu

Piše: T. Sekulić
Nikola Špirić čeka nasljednika
Nikola Špirić čeka nasljednika
Prema radnoj verziji platforme o zajedničkoj saradnji na nivou Bosne i Hercegovine, SNSD i SDS, dvije stranke iz Republike Srpske imale bi po dva ministra u Vijeću ministara među kojima i ministra vanjskih poslova BiH. Ovakve nezvanične dogovore iz SDP-a nisu željeli komentarisati, dok su iz SDA poručili da četiri ministarska mjesta realno i pripadaju Republici Srpskoj, ali se o ministru vanjskih poslova još ne može govoriti.

SNSD i SDS najavili su zajedničku platformu o nastupu u institucijama BiH, koja bi u srijedu trebala i da se "ozvaniči". Sama suština platforme je zaštita ustavne pozicije Republike Srpske i njenog teritorijalnog integriteta.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, nedavno je izjavio da smatra da bi Srbima trebalo da pripadnu četiri ministarstva i da je zajednički stav da bi jedno od ta četiri ministarstva moralo biti i ono koje se odnosi na vanjske poslove.

"Ne želimo komentarisati razgovore i nezvanične dogovore između drugih partija. Moramo prvo sačekati zvanični stav da bismo mogli takvo nešto prokomentarisati", kazao je za Sarajevo-x.com glasnogovornik Socijaldemokratske partije BiH, Damir Mašić.

Uskoro i zvanični dogovori

Salmir Kaplan, glasnogovornik Stranke demokratske akcije, izjavio je za naš portal da je posve realno da Republici Srpskoj pripadnu četiri ministarska mjesta, ali se o mjestu ministra vanjskih poslova još ne može govoriti.

"Dosadašnja praksa u toku pregovora je i bila da Republici Srpskoj pripadnu četiri ministarska mjesta, s tim što jedno pripada bošnjačkoj partiji iz RS-a. Međutim, o ministru vanjskih poslova još ne možemo govoriti, jer to mjesto ide u paketu s mjestom predsjedavajućeg Vijeća ministara. Dok nemamo predsjedavajućeg, ne možemo govoriti niti o ministru vanjskih poslova. Dvije stranke u koaliciji, naprimjer SDA i SDP, predlažu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministra vanjskih poslova, ali dok nema nikakvih zvaničnih dogovora mi ne možemo ništa komentarisati", kazao je Kaplan.

Inače, Bosić je već ranije izjavio da se neće kandidirati na mjesto ministra vanjskih poslova.

Za Sarajevo-x.com nije želio davati nikakve komentare, niti razgovarati o kadru SDS-a i o osobama koje bi ta stranka mogla predložiti za poziciju ministra vanjskih poslova pod izlikom da je zauzet cijeli dan i da "nikako nema vremena za razgovor".

Inače, očekuje se da bi lideri najjačih političkih partija u BiH u dugoj polovini novembra mogli održati sastanak o formiranju vlasti u institucijama BiH.

Iz Stranke demokratske akcije i dalje naglašavaju da su otvoreni za pregovore sa svim političkim strankama osim sa Savezom za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića.

Bakir odlučuje

Još uvijek ostaje nerazjašnjeno pitanje mandatara Vijeća ministara BiH. Naime, SDP tvrdi da njima, kao stranci koja je dobila najviše glasova, pripada to mjesto, dok Hrvati i Srbi smatraju da je "red" da to mjesto pripadne kandidatu iz reda hrvatskih stranaka, konkretno HDZ-u BiH.

Odluku o mandataru Vijeća ministara BiH donijet će Predsjedništvo BiH. Izvjesno je da će, ukoliko za tu poziciju budu predloženi lider HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, Nebojša Radmanović podržati Čovića, a Željko Komšić Lagumdžiju. Odlučit će glas novoizabranog predstavnika Bošnjaka u Predsjedništvu BIH, Bakira Izetbegovića.