"Sve opcije otvorene"
0

Sastanak lidera stranaka u drugoj polovini novembra

SRNA
Lideri najjačih političkih partija u BiH trebalo bi da u drugoj polovini novembra održe sastanak, posvećen formiranju vlasti u institucijama BiH, saznaju "Večernje novosti".

U SNSD kažu da su kvalitetni razgovori o formiranju vlasti u BiH, zapravo, mogući samo nakon zvanične potvrde izbornih rezultata.

"Poznato je koje partije imaju kapacitet za formiranje većine u parlamentu BiH, ali još su sve opcije otvorene. Uglavnom, do kraja ovog mjeseca moraju biti obavljeni razgovori lidera, kako bi stvari bile jasnije", rekla je funkcionerka SNSD-a Dušanka Majkić za sutrašnje "Večernje novosti".

SNSD i SDS trebalo bi da u srijedu sačine zajedničku platfomu o nastupu dvije stranke u institucijama BiH, čija je suština zaštita ustavne pozicije Republike Srpske i njenog teritorijalnog integriteta. 

U SDA ističu da su otvoreni za razgovore sa svim političkim faktorima, osim sa Savezom za bolju budućnost BiH, te da očekuju minimum saglasnosti u stavovima o ustavnim promjenama u BiH, pitanju državne i vojne imovine i popisu stanovništva.
	
Pitanje novog mandatara Vijeća ministara BiH u ovom trenutku je tačka razmimoilaženja SDP BiH i HDZ BiH, iako su predstavnici ovih stranaka više puta ponovili da su spremni za razgovore sa svim relevantnim političkim partijama. 

Predsjedništvo BiH, koje čine Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović donijeće odluku o mandataru Vijeća ministara BiH. Ako bi na tu poziciju bili predloženi lideri HDZ BiH i SDP BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija, izvjesno je da bi Radmanović, u skladu sa stavom SNSD, podržao kandidata HDZ BiH, a Komšić svog partijskog šefa Lagumdžiju. To znači da će presuditi glas bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, piše list. 
Međutim, Predsjedništvo BiH je samo prva instanca, a konačnu odluku o izboru mandatara donosi parlament BiH.