Simbol radništva
245

Drugovi na rođendanu Alije Sirotanovića: Živjelo se za rad i od rada, a ne od kriminala i ubleha

Piše: Ibro Čavčić
Alija Sirotanović
Alija Sirotanović
Drugovi najpoznatijeg rudara bivše Jugoslavije Alije Sirotanovića okupit će se večeras u njegovoj rodnoj Brezi da se povodom rođendana ovog udarnika i simbola radničke klase prisjete, kako kažu, njegovih zasluga iz vremena u kojem se na ovdašnjim prostorima živjelo za rad i u kojem se živjelo od rada.

Sirotanović je rođen 14. augusta 1914. godine, a umro je 16. maja 1990. Heroja socijalističkog rada će se večeras, u prostorijama Opće biblioteke "Muhamed Kantardžić" u Brezi, kao posebni gosti svečanosti prisjetiti sociolog i filozof Esad Bajtal i bivši član Predsjedništva SFRJ za Bosnu i Hercegovinu Bogić Bogićević.

Živjelo se za rad i od rada, a ne od kriminala i ubleha

Profesor Esad Bajtal je za Klix.ba izjavio da je Alija Sirotanović bio personifikacija jednog vremena, jednog sistema vrijednosti i jedne ideologije čija je vrhunska vrijednost bila rad.

"Alija je kao radnik i predstavnik radničke klase radio na način na koji je radio i priznato mu je ono što mu je priznato. Bio je svjetski rekorder i nosilac ordena heroja socijalističkog rada. Rad je bio ono po čemu su se ljudi cijenili. Živjelo se za rad i živjelo se od rada. Danas se živi od kriminala, prevara, laži, muljanja i svega drugog. Svega ima, samo rada i radnih mjesta nema", kazao je profesor Bajtal.

Rudar iz Breze Alija Sirotanović, koji je radio u Rudniku mrkog uglja "Breza", preminuo je 16. maja 1990. godine, a profesor Bajtal objašnjava da njegova smrt u simboličkom smislu nije predstavljala samo smrt radničke klase, već i jedne ideje, ideologije rada, radničke i socijalne države.

"Alija Sirotanović nikada nije i ne može se tumačiti, gledati, čitati individualno, personalno, nego kao personifikacija jednog vremena, jednog sistema vrijednosti, jedne ideologije čija je vrhunska vrijednost bila rad i jedne države u kojoj se živjelo za rad i od rada. Danas toga nemamo. Nemamo čak ni radnike. Imamo neki izraz koji se koristi u javnom govoru - uposlenici. Na čemu je uposlen, kako je uposlen, da li uposlenik radi ili ne radi, o tome nemamo povratnih informacija", ističe Bajtal.

Prekinuta sjednica Predsjedništva SFRJ zbog Alijine sahrane

Bogić Bogićević je za Klix.ba kazao kako je u maju 1990. godine prekinuo sjednicu Predsjedništva SFRJ da bi došao na sahranu Alije Sirotanovića pa da će, stoga, i večeras prisustvovati obilježavanju godišnjice njegovog rođenja.

Profesor Bajtal objašnjava da je to moglo samo u tom i takvom sistemu u kojem je na vrhu bio rad, u kojem se poštovao rad i u kojem se živjelo od rada.

"Gospodin Bogićević, odnosno drug Bogićević, je prekinuo sjednicu i sve vrijeme su ga čekali da bi sjednica bila nastavljena. Došao je u Brezu na sahranu i kad se sve završilo ponovo se vratio na sjednicu. To je moglo samo u tom i takvom sistemu koji je poštovao rad, radnike i radničku klasu u cjelini. Zato se to tada moglo dogoditi. Svako je za svoj život zarađivao i svako je živio od svog rada, a ne od priča i ubleha, što se danas događa i čemu svjedočimo u našem vremenu na regiji onog što se nekad zvalo radnička Jugoslavija, narodna Jugoslavija, zemlja seljaka i radnika", zaključio je ugledni profesor Esad Bajtal.

Akademsko veče povodom godišnjice rođenja Alije Sirotanovića upriličit će UG "Alija Sirotanović" Breza u 19 sati u prostorijama Opće biblioteke "Muhamed Kantardžić".