Hag
0

Dragan Mioković svjedočio na suđenju Ratku Mladiću

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Unakrsno ispitujući Dragana Miokovića, svjedoka Optužbe, Odbrana Ratka Mladića nastojala je da pokaže da postoji razumna sumnja o tome ko je u nekoliko napada 1994. i 1995. otvarao vatru na civile u Sarajevu.

Sarajevski policajac Mioković, koji je učestvovao u istragama o tim napadima, prošlog petka je posvjedočio da su projektili doletjeli iz pravca položaja Vojske Republike Srpske (VRS) oko grada.

Osvrćući se na istragu o eksploziji tri granate koje su u Livanjskoj ulici u Sarajevu 8. novembra 1994. ubile troje civila, Mladićev branilac Miodrag Stojanović predočio je svjedoku da je UNPROFOR utvrdio da je prva granata – koja je ubila maloljetne brata i sestru – bila ispaljena sa položaja Armije BiH (ABiH).

Mioković je prihvatio da je to bio stav UNPROFOR-a, te da je zbog toga sutradan obavljen uporedni uviđaj međunarodnih snaga i sarajevske policije.

Na konstataciju branioca da je UNPROFOR i poslije tog uviđaja ostao pri prvom nalazu, svjedok je odgovorio da “ne zna kako su se zvanično očitovali”. Mioković je dodao da su tri granate na Livanjsku ulicu unutar jednog sata pale sa “dijametralno” suprotnih strana.

On se nije složio s navodima branioca da je UNPROFOR saopštio da mu sarajevska policija nije dozvolila da odmah poslije prve eksplozije obavi uviđaj.

Mioković je kazao da je jedan pripadnik međunarodnih snaga pokušao da rukom izvadi stabilizator eksplodirane granate iz tla i da ga je on upozorio da to ne čini.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

U glavnom iskazu, Mioković je posvjedočio da su hici na tramvaje bili ispaljeni iz pravca položaja i snajperskih gnijezda VRS-a u zgradi “Metalke” i na “četiri nebodera” na Grbavici.

Na pitanje branioca Stojanovića da li je znao da su položaji ABiH bili na obližnjim zgradama Skupštine, Izvršnog vijeća i UNIS-a, svjedok se ogradio da kao policajac nije znao gdje su razmješteni vojnici.

“S obzirom na blizinu prvih linija – izuzev zgrada UNIS-a, koje su podalje – ne bi me iznenadilo da je tu bilo položaja ABiH”, napomenuo je Mioković.

Advokat Stojanović pitao je Miokovića zašto je u svjedočenju rekao da se do rata izjašnjavao kao Jugosloven, a tokom rata kao Srbin, budući da se u jednoj izjavi datoj 1995. izjasnio kao Bosanac.

“Ne znam šta je tu sporno. Rođen sam od oca Srbina i majke Srpkinje. Prije rata sam se izjašnjavao kao Jugosloven, ne degradirajući srpsko porijeklo. Ne vidim da to što sam rekao da sam Bosanac na bilo koji način degradira ili mi uzima pravo da se osjećam kao Srbin”, uzvratio je Mioković.

Izvođenje dokaza protiv generala Mladića, kojem se sudi i za genocid u Srebrenici, te progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, tužioci će nastaviti sutra iskazom svog sljedećeg svjedoka, javio je BIRN-Justice Report.