Haški tribunal
1

Suđenje Mladiću: Francuski oficir UNPROFOR-a potvrdio navode optužnice

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski oficir UNPROFOR-a potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da su međunarodne snage 1993. godine bile dužne da spriječe ubacivanje oružja i ljudstva u Sarajevo preko aerodroma u Butmiru. Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, zaštićeni svjedok RM-176 izjavio je da je "to bilo u skladu sa sporazumom postignutim u junu 1992. godine", saopćio je u petak BIRN - Justice Report.

On nije negirao da su se preko piste kretali i muslimanski borci. Na pitanje branioca Lukića da li je UNPROFOR "pomagao ili prešutno dozvoljavao” prelazak preko piste, RM-176 odgovorio je da se "nije dozvoljavao prelazak piste", ali da je UNPROFOR imao "malo ljudi", koji "nisu mogli da kontrolišu cijeli aerodrom", saopćio je BIRN.

"Nisu im pomagali, nego bi ih vraćali na početnu tačku, ili bi ih prebacivali u bolnicu ako su bili ranjeni”, kazao je svjedok.

U glavnom iskazu, koji je dao skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa, RM-176 je potvrdio navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) terorisala civile u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima.

Osvrćući se na izjavu francuskog oficira da je 21. marta 1993. VRS na Sarajevo ispalila 2.400 granata tokom napada Armije BiH (ABiH) na strateški put Lukavica – Pale, Mladićev branilac je sugerisao da je "2.000 granata palo na muslimanske položaje na liniji sukoba".

"Morao bih da pogledam dnevni izvještaj UNPROFOR-a da bih odgovorio na to pitanje", rekao je na to svjedok, poslije čega je ton iz sudnice isključen, radi zaštite njegovog identiteta.

Posvećujući se svjedokovoj tvrdnji da je istog dana 400 granata palo na staro gradsko jezgro, advokat Lukić tvrdio je da je tu bio štab 10. brdske brigade ABiH, u neposrednoj blizini komande Egipatskog bataljona UNPROFOR-a.

"Nisam znao ni za postojanje štaba, ni gdje se nalazi", odgovorio je RM-176.

Mladićeva odbrana osporavala je i nalaze istrage UNPROFOR-a o eksploziji dviju minobacačkih granata na Dobrinji, tokom fudbalske utakmice, 1. juna 1993., dok je trajalo primirje između zaraćenih strana.

Svjedok je u četvrtak izjavio da je tom istragom utvrđeno da su granate doletjele iz pravca kasarne VRS-a u Lukavici. Po optužnici protiv Mladića, tada je poginulo "više od deset, a ranjeno približno 100 ljudi".

Na tvrdnju branioca Lukića da je Dobrinja bila "visoko militarizovano područje”, RM-176 potvrdio je da je u naselju bio “određen broj brigada” ABiH.

Gotovo cijelo unakrsno ispitivanje francuskog oficira odvijalo se i danas iza zatvorenih vrata. Na zatvorenom dijelu, optuženi Mladić je odstranjen iz sudnice zato što je, kako je rekao predsjedavajući sudija Alphons Orie, glasno govorio u sudnici.

Suđenje Mladiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno 10. januara 2013., nakon zimske pauze u Tribunalu, saopćio je BIRN.